Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
nedjelja, 12. srpnja 2015.
Kolač od jabuka sa hrskavim prelivom
Neobični kolač od jabuka koji će vas oduševiti sa divnim ukusom i hrskavim prelivom.
Potrebno :
- 140g maslaca, usitnjenog, plus dodatka za podmazivanje pleha
- 250g brašna
- 2 kašičice začina ( cimet ,đumbir ), 1/2 praška za pecivo
- 140g šećera u prahu
- 100g grožđica
- 3 velika jaja, istučena
- 2 jabuke, oguljene, isjeckane
- 5 kašika mlijeka
Za preliv:
- 1 zaobljene kašika brašna
- 25g putera
- 25g šećera u prahu
-1 zaobljene kašika grubo nasjeckanim lješnjacima
Priprema :
Zagrijati rernu na 160C . Maslac razmazati po plehu za pečenje pa staviti preko papir za pečenje. U brašno dodati maslac i začina pa dobro izmiješati. Miješati da dobijete fine mrvice, zatim umiješati i šećer. U posebnu posudu ( činiju ) umiješajte grožđice, jaja, jabuke i mlijeko. Dobro promiješajte dok se sve ne sjedini ravnomjerno, pa dodati u već pripremljenu smjesu brašna i putera,sve dobro izmiješati ,potom staviti u pripremljen pleh u obliku dugačke vekne.
Da bi napravili preliv, trljajte brašno, maslac i šećer kroz prste napraviti grubi griza, a zatim umiješajte lješnjake. Posuti ravnomjerno preko torte i pecite 50-55 minuta. Ohladiti kolač pa ga servirati isječen na ploške.Prijatno!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar