srijeda, 10. lipnja 2020.

Kolač koji svi vole - fina kremasta krempita gotova za tren



Finu kremastu krempitu svi volimo, a znate li da je veoma jednostavno i lako pripremiti ov u poslasticu. Budite vrhunski slastičar i uz ovaj recept napravite krempitu koja će vas oduševiti jer je zaista jamiii...


                               

Potrebno:

- 1 pakovanje lisnatog tijesta
- 3 jaja
- 10 kašika šećera
- 1 l mlijeka
- 0,25 l vode
- 2 vanilijina šećera
- 3 kašika brašna
- 200 g gustina
- 1 puding od vanilije
- 100 ml pavlake za šlag
Priprema:
Odmrznite i na pobrašnjenoj podlozi razvaljati oba lista lisnatog tijesta i staviti na pleh. 
Jedan list isjeći oštrim nožem na kvadrate željene veličine, izbockati viljuškom, pa peći u rerni zagrijanoj na 220 stepeni oko 5 minuta. 
Mlijeko sipati u posudu, pa staviti da prokuha. 
Umutiti žumanca, 5 kašika šećera, vanilijin šećer te dodati puding, gustin i brašno koje smo pomiješali sa vodom, pa sve dobro sjediniti. 
Smjesu izliti u mlijeko, pa kuhati kao puding, mješajući dok se masa ne postane gusta. 
Posebno umutiti bjelanca sa 5 kašika šećera u čvrst snijeg. 
Umućen snijeg pažljivo sjediniti sa još toplom kremom. 
Dodati i umućenu pavlaku za šlag, pa sve lagano sjediniti. 
Staviti kremu na jedan pečeni list lisnatog tijesta u duboki pleh, pa prekriti listom koji je izrezan.
 Dobro ohladiti, pa posuti šećerom u prahu.
Dobar tek!
Savjet: Ako nemate vremena da koristite lisnato tijesto možete jednostavno zamijeniti piškotama koje ćete malo namočiti u mlijeko i ređati u pleh a preko toga nanijeti fil, zatim preko fila takođe piškote i na kraju premazati jednim dijelom šlaga koji ste izdvojili.
Foto:Azra magazin

Nema komentara:

Objavi komentar