subota, 18. srpnja 2015.

Engleska pita " Cottage pie"

Donosim vam recept koji je mene i moje ukućane oduševio,nema tijesta, samo dinstano povrće i meso,ukus je fantastičan!


Potrebno :
- 500 g mljevenog mesa
- 1 glavica luka
- 25 g brašna
- 2 mrkve
- 60 g zamrznutog graška
- 70 g kukuruza šećerca
- 30 g rendanog sira
- 1 kašika ulja
- 1 kašika ( ketchupa )kečapa, ( po želji blagog ili ljutog )
- 1 lovorov list
- 1 kašičica vegete
-1 kašika Worcestershire sosa
- 250 ml vode
- 1 kašičica sjeckanog peršuna
- so , biber

Za pire:
- 1 kg krompira
- so
- 20 g maslaca
- 50 ml toplog mlijeka

Priprema :

Na zagrijanom ulju propržiti isjeckani luk ,dodati meso pa kratko dinstati . Dodati brašno pa još malo propržiti , umiješati sos , kečap, mrkvu isječenu na kolutiće , grašak , kukuruz , lovorov list , vegetu , sve zaliti vodom i dinstati poklopljeno 15 minuta na laganoj temperaturi uz povremeno miješanje.
Kada je gotovo izvaditi lovorov list , posoliti , pobiberiti i dodati sjeckani peršun.
Krompir oguliti ,isjeći te skuhati u posoljenoj vodi.Kuhani krompir ocijediti , dodati maslac,dobro izgnječiti te dodati mlijeko i usitniti u pire.
Meso s povrćem staviti u namašćenu vatrostalnu tepsiju ,preko mesa staviti pire koje kašikom rasporedimo ujednačeno i pospemo rendanim sirom.
Peći u zagrijanoj rerni na 200 C ,  na gornjoj rešetki oko 20 minuta dok krompir ne dobije zlatnožutu boju .

Nema komentara:

Objavi komentar