utorak, 4. kolovoza 2015.

Musaka na italijanski način

Probajte musaku na italijanski način, zaista je ukus fantastičan.



Sastojci:
  • 1,2 kg krompira
  • 4 veće mrkve
  • 500 g mljevene junetine
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 dl soka od paradajza
  • 3 jajeta
  • 3 dl pavlake za kuhanje
  • 1 dl mlijeka
  • ulje
  • mješavina začina
Priprema:
1. Krompir zajedno s ljuskom obariti, ostaviti ga da se ohladi a potom oguliti i izrendati na krupno rende.
2. Mrkvu takođe oguliti i izrendati na krupno rende.
3. Crni luk sitno isjeckati.
4. Na malo ulja propržiti crni luk a zatim dodati mljevenu junetinu te i nju kratko propržiti. Nastaviti s dinstanjem dolijevajući vodu po potrebi. Pred kraj dinstanja sipati sok od paradajza, dodati začine po ukusu i dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
5. Posebno umutiti jaja, pavlaku za kuhanje, mlijeko i začine po ukusu.
6. U nauljenu vatrostalnu posudu rasporediti polovinu rendanog krompira i mrkve. Premazati polovinom fila od junetine i nanijeti preostalu smjesu od krompira i mrkve. Na kraju preliti umućenom smjesom od pavlake.
7. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.

Nema komentara:

Objavi komentar