ponedjeljak, 4. srpnja 2016.

Osjetite miris orijenta uz grčku baklavu


Bajram dolazi i uobičajeno jelo bez kojeg ni jedan Bajram ne prođe je mirisna baklava ,zamiriše i kao da poziva prijatelje i putnike dobronamjernike ,dođite i zasladite se,zaista je bit ovog blagdana u dijeljenju,zajedničkom ručku porodice od najstarijih do najmlađih,napravite vašu mirisnu baklavu na grčki način i uživajte u svakom zalogaju.....




Sastojci: 
- 1 kg jufki
-  4 čaše sjeckanih oraha
-  250 g margarina
-  6 jaja
-  6 kašika griza
-  1 l mlijeka, 1 limun
-  1kg + 20 kašika šećera
-  100 g suhog grožđa, 2 kesice vanilinog šećera i 2 čaše vode
Priprema:
 Jaja dobro umutiti s grizom. Mlijeko staviti da provri s 20 kašika šećera i suhim grožđem, zatim lagano sipati umućena jaja i griz, sve lijepo mješajući. Kada se to ohladi, dodati orahe. Svaku koru prskati pomalo uljem, a svaku treću pri krajevima mazati filom i urolati, tako urolano sjeći na kocke i ređati u pleh. Margarin otopiti i preliti preko baklave. Rernu uključiti na 200° pa peći, kad blago porumeni smanjiti na 150° i peći 1h do 1,5h.
Hladnu baklavu preliti mlakim šerbetom (skuhati: 1kg šećera, vodu, kriške limuna i vanilin šećer).
Izvor:Azramag.ba

Nema komentara:

Objavi komentar