nedjelja, 22. siječnja 2017.

Neodoljiva sarma koja će vam ugrijati dušu i tijelo



Sarma je jelo koje obožavaju svi i rado je viđena na trpezama ,naročito u hladnim zimskim danima,jednom pripremljena može stojati i po par dana,i dalje je jako ukusna i neodoljiva,evo jedan orginalan recept koji sam pronašla .....



Potrebno:

- 1 srednja glavica kiselog kupusa (oko 1,5 kg), 
- 500 g mljevenog mesa, 
- 1 veća glavica luka 
- 1 kafena šoljica riže,
- so, biber, 
- 1 jaje  
- 100 g mesnate slanine, 
- 2 češnja češnjaka
- 1-2 kašičice mljevene paprika, 
- 1 lovorov list



Priprema:

U dubljoj tavi na  malo ulja propržite sitno sjeckani crni luk, pa kad postane staklast dodajte mljeveno meso i sitno isjeckan češnjak. Posolite i pobiberite po ukusu i sve dinstajte 15-tak minuta.

Ukoliko nemate vremena da propržite luk i meso možete smjesu napraviti i od friškog sirovog mesa na isti način kao i sa dinstanim mesom.  

Kada je meso pripremljeno dodajte malo riže i pomjerite sve sa ringle da se ohladi .U ohlađenu smjesu dodajte ,suhe začine,mljevenu papriku i jaje koje će dodatno sve povezati .

Pažljivo odvojite cijele listove za sarme.Male listove koji su ostali u srcu(sredini glavice kupusa),isjeckajte sitno i stavite na dno šerpe u kojoj kuhate sarmu.  Na svaki list kupusa stavite po kašiku fila (ako je list veći, možete ga presjeći na pola), malo preklopite ivice malo prema unutra da fil ne iscuri, pa sve zarolajte i zamotajte u sarmicu.

Sarmice ređajte u lonac, jednu do druge, a između njih ugurajte tanko isječene kriškice slanine. Kad složite prvi red sarmi,počnite ređati drugi red ,istim postupkom kao prvi i tako do kraja ,sve dok imate materijala.

Na kraju,stavite lovorov list, sve prekrijte jednim većim listom kupusa i sipajte vode koliko je potrebno da potpuno prekrije sarme. Poklopite ih poklopcem i kuhajte na laganoj temperaturi oko 2 h da fino omekšaju.

Na samom kraju kuhanja,napravite zapršku odnosno preliv tako što ćete ugrijati 2 kašike ulja u šerpici i dodajte 1 kašičicu mljevene paprike, brzo promešajte da fino zamiriše, pa sipajte preko sarmi da dobiju lijepu boju i aromu. Poslužite ih dok su fino tople uz pire krompir ili neki drugi prilog po vašem izboru.Dobar tek!



Nema komentara:

Objavi komentar