Ponekad poželimo pripremiti nešto drugačije,nešto novo što nije bilo na našem jelovniku.Ovaj recept za laganu sarmu sam nedavno pronašla i zaista me oduševio svojom jednostavnošću a bogatstvom ukusa i kombinacije zdravih namirnica.Vjerujem da će se i vama dopasti kad ga jednom probate jer je uistinu jamiii..
Potrebno:

- 2 glavice mladog kupusa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 200 g šampinjona
- 300 g ćurećih prsa
- 60 g pirinča
- 1 paradajz
- 50 ml belog vina
- 60 ml vode
- 1 kašičica vegete
- 1 kašika dvostrukog koncentrata paradajza
- 2 kašike začina za punjenu papriku i sarmu(fant)
Način pripreme
Glavici kupusa izdubite koren, odvojite listove, uronite ih u provrelu vodu i blanširajte nekoliko minuta.
Na maslinovom ulju propržite sitno iseckane šampinjone sve dok sva tečnost ne ispari.
Začin za punjenu papriku i sarmu prelijte vinom i ostavite da odstoji 10 minuta.
U posudu stavite ćureća prsa izeckana na sitne kockice, paradajz kome ste oljuštili kožicu, očistili ga od semenki i takođe iseckali na kockice. Dodajte pirinač, ohlađene pečurke i začin za punjenu sarmu pa sve dobro promešajte.
Listovima kupusa istanjite zadebljale delove, na svaki stavite 1 kašiku sastava pa savijajte sarme od zadebljalog dela prema kraju lista. Krajeve dobro uvijte da se sarme pri kuvanju ne odmotaju.
Ostatak kupusa iseckajte na rezance i stavite na dno posude, na to složite sarme, a zatim ih zalijte vodom koju ste pre toga prokuvali s vegetom i koncentratom paradajza. Kuvajte 15-20 minuta ili dok pirinač ne omekša.
Kao prilog uz ovo jelo možete koristiti pire krompir i kiselu pavlaku.Dobar tek!
Izvor:novine.ca
Nema komentara:
Objavi komentar