Ovo je recept dana, fina umirujuća, kremasta pileća pečenka s pahuljastim kašama pire krompira i vrhnja, idealna je za porodični večeru. Priprema možete ubrzati pomoću gotove kaše koje imate u svakom marketu,okus je fantastičan...

Potrebno:
- 60g nezaslađenog putera
- 6 kokošjih bedara bez kostiju, izrezanih na komade veličine ugriza
. 80g dimljene pancete, isjeckajte na manje komade
- 2 velike glavice luka
- 40g običnog brašna
- 500ml pilećeg temeljca
- 3 kašike sitno nasjeckanog estragona
- 3 kašike integralne senfa
- 4 kašike vrhnja za kuhanje
- 2 x 450g pakovanja svježeg pripremljenog pire krumpira
- kašika maslinovog ulja
Priprema:
U srednje jakoj vatri rastopite 20g maslaca u vatrootpornoj posudi sa kasikom. Začinite piletinu i dodajte jelu sa pancetom. Pržite pet minuta dok panceta ne postane hrskava i piletina ne porumeni i kuha se. Odložite u posudu.
Smanjite vatru, dodajte preostali puter i kad počne pjeniti dodajte luk. Kuhajte 10 min dok ne omekša, a zatim dodajte i promešajte brašno i kuhajte još 2 min.
Maknite sa vatre i polako umutite u pileći temelj. Vratite na ploču, stavite kuhati i kuhajte 5 min. Umiješajte estrago, senf i vrhnje, zatim piletinu i pancetu i kuhajte još 5 min dok se umak ne zgusne.
Zagrijte roštilj na visoki nivo. Pire od krumpira ugrijte slijedeći upute za pakovanje, a zatim žlicom nanosite na vrhu pilećeg punjenja u posudi sa kasikom.
Rasporedite krumpir pravo do rubova, premažite ga sa malo maslinovog ulja i stavite ispod roštilja 8-10 min ili dok vrh ne bude zlatnožute boje.
Dobar tek i uživajte u ovom fantastičnom jelu!
Izvor:Good Food magazine
Nema komentara:
Objavi komentar