Današnji recept je stari recept naših nana ,naših mama, jako ukusne đulbastije od kojih zamiriše cijela kuća.Jako jednostavno se priprema a fantastičnog ukusa i neodoljivog mirisa, probajte sigurno će vas oduševiti...

Potrebno:
-500 gr mljevene junetine
-400 gr krompira
-3 manje glavice luka
-2 čehna bijelog luka
-2 kašike brašna
-1 jaje
-po ukusu so, biber, vegeta
- Bešamel ukoliko ga pravite sami a naravno možete koristiti gotovi iz radnje:
-malo putera
-3 kašike brašna
-500 ml mlijeka
-200 ml vrhnja za kuhanje
-malo soli, bibera
-komadić sira po želji
-500 gr mljevene junetine
-400 gr krompira
-3 manje glavice luka
-2 čehna bijelog luka
-2 kašike brašna
-1 jaje
-po ukusu so, biber, vegeta
- Bešamel ukoliko ga pravite sami a naravno možete koristiti gotovi iz radnje:
-malo putera
-3 kašike brašna
-500 ml mlijeka
-200 ml vrhnja za kuhanje
-malo soli, bibera
-komadić sira po želji
Priprema:
-Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta ,a bijeli luk na sitnijoj te sve dodati mljevenom mesu.
Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina.
Sve fino izmiješati da se masa ujednači.
Sve fino izmiješati da se masa ujednači.
Oblikovati đulbastije kao pljeskavice ,te ih pržiti u dobro zagrijanom ulju a potom slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh pa preliti bešamel sosom. Sve skupa zapeći u zagrijanoj rerni da dobije finu zlatnu boju.
Bešamel možete pripremiti na ovaj način:
Bešamel možete pripremiti na ovaj način:
Na ulju u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Izmaknuti s vatre na sekund-dva da se prohladi, pa malo po malo sipati mlijeko,konstantno miješajući dok se ne napravi jednolična tečna smjesa.
Foto:instagram,radiosarajevo.ba
Nema komentara:
Objavi komentar