četvrtak, 9. srpnja 2015.

Vafli



Vafli su  vrsta palačinki koji se pripremaju tako da se tekuće tijesto ulijeva između dva ugrijana kalupa karakterističnog oblika.
Poslužuju se topli i hladni, sa pekmezom, maslacem ili javorovim sirupom, čokoladom, tučenim vrhnjem, sladoledom. Kombinacijie su nebrojene, recepti mnogobrojni,svako može raditi po svom ukusu.
Ovo je vrlo praktična slastica , brzo se i jednostavno priprema, a omiljena je kako među djecom tako i među odraslima.

Klasični vafli

Potrebni sastojci:
  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 2dl mlijeka
  • 2 dl ulja
  • 1 pecilni prašak
  • 500g brašna
  • 1 vanil šećer
  • naribana korica naranče
Postupak pripreme:
Jaja, šećer, mlijeko, ulje, vanilin šećer i koricu naranče umutiti, a potom u smjesu dodavati žlicu po žlicu brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Ulijevati potrebnu količinu u uređaj za pečenje vafli i peći dok ne porumene.
U navedenu smjesu možete naribati i jednu jabuku, dodati malo cimeta, po želji.

Slani integralni vafli

Potrebni sastojci:
  • 3 jaja
  • 750 g integralnog brašna
  • 250 g maslaca
  • 2 dl vode
  • 3 dl mineralne vode
  • 100 g sezama
  • 50 g lana
  • žličica soli
  • 2 praška za pecivo
Postupak pripreme:
U prikladnoj posudi izmiješati integralno brašno, prašak za pecivo i sol.
Prokuhati vodu i u njoj otopiti maslac.
U posudu sa brašnom dodati mineralnu vodu, vodu sa otopljenim maslacem i sve zajedno izmiksati miserom.
Dodavati jedno po jedno jaje i nastaviti miksati.
Dodati sezam i lan i promiješati.
Tijesto ulijevati u uređaj za pečenje vafli i peći.

Vafli bez jaja i mlijeka

Potrebni sastojci:
  • 150 ml oštrog brašna
  • 4 žličice ulja ili rastopljenog maslaca
  • 100 ml vode
  • žlica šećera
  • pola žličice praška za pecivo
  • malo soli
Postupak pripreme:
Pomiješati brašno, vodu, ulje ili margarin, sol, prašak za pecivo i po ukusu šećer.
Ako stavljate neki pire od voća, probajte prije pečenja, pa po ukusu pošećerite.
Ako vam je smjesa pregusta dodajte malo vode.
Smjesu izlijte u kalup za pečenje i – dobar tek!
U ovaj osnovni recept možete umiješati pire od pola banane ili naribanu jabuku, komadiće čokolade, bobičasto voće… Gotove vafle možete posipati šećerom u prahu, kakaom, preliti medom ili javorovim sirupom, pekmezom…

Nema komentara:

Objavi komentar