Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
subota, 11. srpnja 2015.
Zapečene punjene tikvice
IDEALAN RECEPT ZA TOPLE LJETNE DANE ,NIJE ZAHTJEVAN ZA PRIPREMU A VEOMA UKUSAN.
Potrebno:
- 6 manjih tikvica
- 2 glavice crvenog luka
- 1/2 kg mljevenog mesa
- 3 česma bijelog luka
- 1 jaje
- 1 šoljica riže(skuhane)
Potrebno za bešamel umak:
- 1,5 kašika brašna
- 5 čaša kiselog mlijeka
- 1/2 litre mlijeka
- malo ulja
- začini po želji i mirođije
- 150 gr sira gauda za posipanje
Priprema :
Mljeveno meso propržiti sa crnim lukom i začiniti. Kad se prohladi, dodati skuhanu rižu, bijeli luk i jaje. Tikvice oljuštiti (ako su mlade, samo ih dobro oprati i ostaviti sa korom) i izdubiti im sredinu. Blago posoliti svaku tikvicu, pa ih puniti filom. Napraviti bešamel sos (na malo ulja propržiti brašno, ali paziti da ne potamni, pa naliti mlijeko, i ostaviti da provri). Začiniti po ukusu i kuhati ga 5 minuta, pa ostaviti da se prohladi. Tikvice složiti u vatrostalni sud, pa ih preliti bešamel sosom. Između tikvica , u sos dodati malo sredine tikvica, koja je ostala kad smo ih izdubili. Posuti mirođijom. Gaudu (ili neki drugi sir) izrendati, pa posuti preko tikvica. Staviti u rernu i zapeći na oko 180 stepeni, oko 30 minuta. Servirati sa kiselim mlekom.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar