Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
petak, 18. ožujka 2016.
Zapečeni pirinač s bundevom
Danas donosim recept za jedno zaboravljeno jelo ,jako ukusno,jeftino i jednostavno,idealno za vegetarijance i osobe koje drže dijetu.......
Potrebno( za 6-8 osoba ) :
- 800g mlade bundave,isjeći na tanke kriške
- 4 kašike maslinovog ulja
- 250g pirinča
- prezla ( hljebne mrvice )
- sir trapist
Priprema :
Isječenu bundavu staviti u jedan sud ( vatrostalna tepsija ),posoliti,pobiberiti ,te preliti maslinovim uljem.
Pirinač kuhati oko 3 minute u slanoj vodi ,procijediti , te dodati na bundevu, zatim sve preliti sa jednom trećinom litra vode koju smo malo posolili.
Pokriti površinu mrvicama od hljeba ( prezlom ) pomiješanom sa nastruganim sirom i sa malo ulja.
Peći na umjerenoj temperaturi 30-35 minuta ,sve do zlatno smeđe boje,služiti toplo.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar