- Bogata je antioksidansima
- Sadrži vitamin C
- Čisti krvne žile
- Maline za vitkost
- Zdrava koža i kosa
- Čaj za prehlade
- Maline snižavaju temperaturu
Malina je izuzetno bogata snažnim antioksidansima koji djeluju protivupalno, sprečavaju djelovanje štetnih mikroba i oštećenje tjelesnih ćelija. Među njima su antocijanin (daje malini crvenu boju), resveratrol (usporava starenje), pterostilben (važan je za moždane funkcije) te elagitanin, koji se gotovo isključivo nalazi u malinama, a istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od raka.
Među antioksidansima u malini je i vitamin C – 100 grama plodova malina sadrži čak 44% preporučene dnevne količine vitamina C. U malini se nalaze i vitamini B grupe te vitamini E i K. Malina je dobar izvor kalija, a sadrži i gotovo sve ostale minerale, npr. magnezij, mangan, bakar.
Osim što je niskokalorična (100 g svježeg ploda maline ima otprilike 52 kalorije), malina obiluje vlaknima – odlična kombinacija za dobru probavu i zdravo srce. Naime, vlakna su nužna za pravilnu funkciju crijeva i “pročišćavanje” krvnih žila.
Malina sadrži ketone koji povoljno djeluju na nivo šećera u krvi te potiču metabolizam masti, sprečavajući tako njeno taloženje u organizmu. Neki preparati za mršavljenje sadrže ketone maline.
Za ljepšu kožu i kosu preporučuje se dijeta od malina tako da se uzima barem jedan obrok malina dnevno 7 dana. Ekstrakti maline često se koriste u kozmetici za hidrataciju. Od sjemenki čileanske maline dobiva se ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su sastavom “srodne” prirodnoj masnoći ljudske kože. Ulje čileanske maline koristi se i kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca.
Od listova maline priprema se ljekoviti čaj (1 kašičicu suhih listova maline prelijte sa 2,5 dcl vrele vode) koji se od davnina koristi kod menstrualnih tegoba i neplodnosti jer povoljno djeluje na zdravlje maternice. Čaj se preporučuje i kod prehlade, upale grla, kašlja, crijevnih upala, proljeva, hemoroida, kožnih bolesti.
U narodnoj medicini sok i ocat od maline koriste se za sniženje povišene temperature.
Sad kad sve ovo znate,iskoristite maksimalno ovo izuzetno ljekovito voće,pripremite razne slastice ,ali ne zaboravite da je najbolje konzumirati svježe.
Izvor: Ordinacija.hr
Nema komentara:
Objavi komentar