nedjelja, 26. lipnja 2016.

Mljeveno meso s povrćem u sosu

Ako ste ljubitelj jela spremljenih sa mljevenim mesom u spoju sa parmazanom i povrćem ,tad je ovo recept za vas ,fina hrskava korica i ukusni bijeli sos,prosto neodoljivo...


Potrebno:
-  35 dag miješanog mljevenog mesa
-  1 struk poriluka, 4 veća krompira, 1 velika ili 2 manje mrkve
-  2 dl mlijeka, 2 dl jogurta, 2 supene kašike mekog brašna
-  4 kašike ribanog parmezana, po potrebi  ulje, maslac, biber, so i peršun
Priprema:
 Krompir i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi. Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i pobiberiti. Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i miješati da se ne stvore grudice. Čim se smjesa zgusne, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i pobiberiti. U vatrostalnu posudu staviti ocijeđen krompir i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim sosom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršunom i ribanim parmezanom.  Zapeći u prethodno ugrijanoj rerni nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.

Izvor:Azramag.ba

Nema komentara:

Objavi komentar