Potrebno:
- 35 dag miješanog mljevenog mesa
- 1 struk poriluka, 4 veća krompira, 1 velika ili 2 manje mrkve
- 2 dl mlijeka, 2 dl jogurta, 2 supene kašike mekog brašna
- 4 kašike ribanog parmezana, po potrebi ulje, maslac, biber, so i peršun
Priprema:
Krompir i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi. Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i pobiberiti. Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i miješati da se ne stvore grudice. Čim se smjesa zgusne, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i pobiberiti. U vatrostalnu posudu staviti ocijeđen krompir i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim sosom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršunom i ribanim parmezanom. Zapeći u prethodno ugrijanoj rerni nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
Izvor:Azramag.ba
Izvor:Azramag.ba
Nema komentara:
Objavi komentar