petak, 16. studenoga 2018.

Zapečeni krompir sa kremastom piletinom u umaku



Ova kremasta,fina piletina u umuaku sa zapečenim pire krompirom idealna je za porodičnu večeru.Ovaj recept je za šest osoba a ukupno potrebno vrijeme za pripremu ovog jako ukusnog jela je oko pedest minuta i veoma je jednostavno za pripremiti.Probajte danas nešto novo,nešto drugačije na vašoj trpezi i neka to bude baš ova piletina koja će vas oduševiti.


                       Creamy tarragon chicken & potato bake

Potrebno:

- 60 g maslaca neslanog
- 6 komada piletine(file,batkovi,karabatkovi) bez kosti, bez kože, izrezana u komade veličine ugriza
- 80g dimljene slanine,izrezati na male komadiće
- 2 glavice luka
- 40 g običnog brašna
- 500 ml pilećeg temeljca(može i od kocke za supu)
- 3 žlice fino usitnjene zmijine trave
- 2-3 grama integralnog senfa
- 4 kašičice vrhnja za kuhanje ili alternativa kisela pavlaka
- 2 x 450g pakiranje  svježe pripremljeno pire od krumpira ili vaše pire krompir
- kišica maslinovog ulja

Priprema:

Rastopiti 20g maslaca na srednjoj temperaturi.  Začinite piletinu (so i suhi začin) ,stavite u tavu sa rastopljenim maslacem zajedno s pancetom. Pržite 5 minuta dok panceta ne bude hrskava i piletina smeđa i kuhana. Izvadite iz tave u zdjelu i stavite u stranu .

Smanjite toplinu, dodajte preostali maslac i, kad pocne pjeniti, dodajte isjeckani  luk. Pržite 10 minuta dok se ne omekšajte, a zatim dodajte brašno i kuhajte još 2 min.Dodajte piletinu i pancetu te pileći temeljac,nastavite kuhati još pet minuta.Potom dodajte senf i vrhnje te nastavite kuhati još pet minuta dok se umak ne zgusne.



Pripremite pire krompir po uputama na pakovanju ili vaše domaće pire krompir po uobičajenom receptu.U vatrostalnu tepsiju(posudu za pečenje),stavite piletinu u umaku a preko nje nanesite pripremljeni još topao pire krompir,praveći male neravnine kao talasi.Pospite maslinovim uljem i stavite u prethodno zagrijanu pećniću na 8-10 minuta ili dok krompir dobije finu zlatnu boju.

Služite toplo uz sezonsku salatu i čašu finog jogurta.Dobar tek!

Izvor:Good Food magazine


Nema komentara:

Objavi komentar