nedjelja, 17. ožujka 2019.

Fantastična brza pita sa đemom i grizom


Ovaj ukusni recept sam pripremila prije par dana u namjeri da napravim kokos baklavu, međutim u zatnji tren sam primjetila da nemam dovoljno kokosovog brašna i odlučih se za potpuno novi recept, i znate šta ,ispao je fantastičan i nestao za tren....



                             Slikovni rezultat za baklava  od Ä‘ema i griza slike

Potrebno:

- 2 jaja

- jedne gotove jufke za pite i baklavu (manje)

- 2 šoljice pšeničnog griza

- đem po vašem izboru ( ja sam koristila od šljiva )

- musli ili zobene pahuljice (po zelji )

- na vrh noža praška za pecivo i kašičica cimeta


Priprema:

Za pripremu fila umutite jaja pjenasto, dodajte dvije kašike šećera i mutite da dobijete kompaktnu smjesu a potom uspite đem najmanje 4-5 kašika, izmješajte te dodajte suhe sastojke i lagano sve sjedinite. Možete dodati i malo oraha ili lješnika ako ih imate.

Gotove jufke raširite na radnoj plohi, stavite na njih kalup odnosno tepsiju u kojoj namjeravate peći i isijecite nožem višak jufke.

U podmazan kalup stavite dva lista jufke, premažite uljem koristeći četkicu ili jednostavno poprskajte ulje po jufki, potom stavite novi list jufke, a zatim istresite polovinu smjese za fil.

Postupak nastavite isto kao i prethodni, tri jufke pa ostatak fila , a preko fila ponovo jufke svaku premazujući uljem.

Kada ste složili sve jufke, premažite uljem, isijecite na kocke ili baklave a potom utisnite tanke listiće margarina sa ukusom vanilije u isječene proreze ili jednostavno otopite 100g putera/margarina i prelite preko jufke.

Pecite u zagrijanoj pećnici prvih desetak minuta na 200 C dok ne dobije finu zlatastu boju a potom smanjite na 170 C i pecite još nekih petnaestak minuta.

U međuvremenu napravite agdu od dvije soljice šećera (malo veće šoljice za bijelu kafu ) i šoljicu i pol vode, tako da pustite u dubljoj šerpi da smjesa zakuha i šećer se lijepo otopi.

Pitu izvadite iz pećnice kad je pečena i prelite sa hladnom ili mlakom agdom, prekrite folijom i ostavite da se ohladi a potom poslužite. Dobar tek!

Foto:brzikolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar