utorak, 26. svibnja 2020.

Čokoladni kolač bez brašna, idealan za one alergične na gluten,fino čokoladno zadovoljstvo


Alergični ste na gluten a baš vam se jede nešto slatko, fini kolač u kojem ćete uživati. Ovaj recept je upravo takav,bez bojazni od alergije uživajte u ovom čokoladnom zadovoljstvu...



                           


Sastojci:
- 145 g putera
- 300 g kvalitetne tamne čokolade
- 5 velikih jaja
- 40 grama kakaa
- 150 g šećera
- prstohvat soli

Priprema:
Zagrijati rernu na 150Celzijevih stepeni. 
Pripremiti kalup za tortu i namastiti ga, te pospi dno i stranice kakaom. 
Rastopiti čokoladu i puter na pari, dobro promiješati i ostavi sa strane da se hladi. 
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. 
Mikserom podešenim na srednju brzinu mutiti bjelanjke i dodavati im kašiku po kašiku šećera. 
Mutiti dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Žumanjke dodati smjesi od čokolade i putera i mutiti dok se ne sjedine. 
Dodati kakao,prstohvat soli i miješati dok se ne sjedini s ostatkom smjese.  
Dodati četvrtinu umućenih  bjelanjaka i umiješati ih u smjesu pomoću plastične kuhače. 
Zatim dodati ostatak bjelanjaka i miješati dok se sastojci ne sjedine ali ne miješati  previše jer će iz bjelanjaka nestati sav zrak. 
Istresti smjesu u pripremljeni kalup i peći 30 do 35 minuta ili dok  čačkalica iz sredine kolača ne izađe čista. 
Ostaviti da se ohladi, neka vas ne zabrinjava što će se kolač malo  slegnuti. 
Ohlađen kolač poslužiti sa šlagom ili sa sladoledom.Dobar tek!
Izvor:azramagazin

Nema komentara:

Objavi komentar