Napravite domaći sirup od višnje bez kuhanja u uživajte u fantastičnom soku koji će vas uvijek osvježiti a uz to je jako zdrav, prijatnooo..

Potrebno:
- 10 l soka od oceđenih višanja ili količina koju vi želite
- 10 kg kristal šećera,
- 7 kesica limuntosa
Priprema:
Višnje očistiti od lišća, peteljki i trulih plodova, pa ih dobro oprati i ocediti od viška vode.
Prebaciti ih u sud u kome mogu da stoje 24 sata , pa ih dobro izgnječiti, tako da se meso višnje skroz odvoji od koštica.
Ubaciti 3 kesice limuntusa, promešati, pokriti i ostaviti na nekom hladnom mestu da odstoje.
Kad su dovoljno odstajale, višnje procediti kroz cediljku, a pritom ih pritiskajte da što više mesa i soka izađe kroz rupice na posudi.
Zatim sledi još jedno ceđenje kroz gustu gazu ili pelenu, tako sto ćete kašikom prevrtati nakupljeni talog na gazi da bi sok mogao da prolazi.
Povremeno oprati gazu da bi sok lakše prolazio.
Meso višnje koje ostane u gazi možete da iskoristite za pravljenje džema.
Sada izmerite tačnu količinu soka u litrima i spram te mere dodajte šećer i limuntus.
Vodite računa da ste već jednu količinu limuntusa stavili, pa sad dodajte samo razliku.
Dobro promešajte i svakih 15 minuta mešajte dok se šećer ne rastopi i sjedini sa sokom.
U jednom momentu počeće da se po površini skuplja blaga pena i nju morate svu da pokupite. Kad pene više ne bude, sok je gotov.
Sada možete da punite flaše i dobro ih zatvorite zatvaračima. Jako je važno da flaše i zatvarači budu čisti, sterilisani i hladni.
Napunjene flaše držati na tamnom i po mogućstvu hladnom mestu (podrum, špajz...)
Kad poželite sok, otvorite flašu, napravite sok po vašem ukusu, a flašu stavite u frižider. Od 10 litara oceđenog soka od višnje i dodatka šećera, dobicete 15 litara sirupa, a od toga na desetine litara zdravog soka!
Izvor:kurir.rs
Nema komentara:
Objavi komentar