Kolač koji će vas oduševiti , domaće ledene kocke pripremljene kao iz ruku vrhunskog slastičara, jako sočne i preukusne. Ne morate davati silne novce u marketima za ovu poslasticu kad je za tren možete pripremiti u udobnosti vašeg doma, brzo ,jednostavno i lako!
Potrebno:
- 6 jaja
- 6 kašike šećera
- 6 kašika brašna
- 3 kaašike ulja
- 3 kašike kakaa, pola praška za pecivo
Preliv:
- 3 manje šoljice šećera
- 2 šoljice vode
Fil:
- 12 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 1 margarin
- 1 puding od vanilije, po želji
- pola litre mlijeka
Priprema:
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Umutiti bjelanjke u čvrsti snijeg, lagano dodavati šećer, potom jaja i na kraju ulje i suhe sastojke.
Istresti u pleh za torte obložen masnim papirom ili ako ga nemate u podmašćen pleh.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200C, ako je rerna jaka može i na 180C.
Kad kolač dobije lijepu zlatnu boju i počne se odvajati od zidova kalupa, znak je da je pečen.
Dok se kolač peče pripremite preliv odnosno agdu, tako da šećer i mlijeko kuhate nekoliko minuta a potom ohladiti.
Pečen kolač zaliti hladnom agdom te ostaviti da se hladi a u međuvremenu napraviti fil.
Brašno, šećer i prah puding izmiješati, dodati malo mlijeka da se dobije fina glatka masa.
Kada mlijeko prokuha istresti pripremljenu smjesu i kuhati na toploti do željene gustine, kao kad pripremate puding.
Malo ohladiti skuhani puding te dodati margarin isječen na manje komade, sve zajedno iztmješati mikserom da se dobije kompaktna smjesa bez grudvica a potom nanijeti na ohlađen kolač.
Kolač preliti glazurom od 4 kašike šećera, 4 kašike kakaa, 6 kašika mlijeka i 2 kašike margarina koje ste kratko kuhali na toploti.
Ukrasiti kolač po želji, ja sam stavila višnje jer mi je to idealna kombinacija slatko-kiselog i čokolade.
Dobar tek!
Foto:besnopile.rs
Nema komentara:
Objavi komentar