subota, 28. studenoga 2015.

Bolovi u stomaku


Većina od nas je bar nekad imala boilove u stomaku kojima su uzrok raznorazni uzroci kao što su:brige,stres ili prekomjerno i prebrzo jedenje.Prirodni lijekovi i promjena načina ishrane može u mnogim takvim slučajevima olakšati tegobe.





Zato evo nekoliko savjeta :
.Jedite integralnu hranu bogatu vlaknastim tvarima, a izbjegavajte masna i začinjena jela.
-Ravnomjerno rasporedite obroke a ostavite sebi za opušeno uživanje u jelu.
-Ako imate naviku da brzo jedete,usporite,pokušajte više da žvačete hranu i izbjegavajte da hvatate zrak dok gutate zalogaje.
-Ograničite unos tekućine koju pijete uz jelo.
-Pokušajte ustanoviti na koju ste hranu osjetljivi jer neki ljudi osjećaju trbušne bolove nakon konzumacije pojedinih namirnica:natrijev glutamat kao pojačivač okusa čest je uzrok ovim tegobama
-Pijte puno tekućine jer ćete tako spriječiti zatvor,da vam mokraća bude svijetla i samim tim ćete omogućiti da vam probava bude djelotvornija.
-Učinite sve što možete da smanjite stres u svom životu,potrudite se da dovoljno spavate i vježbate pa makar to bila i obična šetnja.

 Ako ste pod stresom razina stimulativnih hormona,kao što je adrenalin u krvi raste pa se iz tog razloga stvara napetost u želučnim mišićima i u mišićnom sloju crijevne stjenke što dovodi do pravih bolova.Pokušajte da što više vježbate satove opuštanja,bavite se jogom ili šetajte sa prijateljima ili sa kućnim ljubimcem.

U nekim slučajevima kod bolova u stomaku može pomoći ili ublažiti bolove postavljanje dobro umotanog termofora ili vruće obloge na bolno područje.
Može se čak i kombinovati tople i hladne obloge na bolno mjesto,tri minuta držati vruću oblogu a zatim na minut zamijeniti sa hladnom oblogom i tako oko 20 minuta stim da završite sa toplom oblogom.

Biljni lijekovi:
-Kamilica je posebno dobra jer otklanja mentalni stres a crijevnim mišićima pomaže da se opuste.
-Sirovi pršun smanjuje bolove uzrokovane lošom probavom.Jedite da sirov jer otklanja grčeve i gasove a može se konzumirati i kao čaj
-Paprena metvica ublažava bolove i grčeve u crijevima samo se nesmije konzumirati previše jer može nadražiti želučane stijenke.

Nema komentara:

Objavi komentar