četvrtak, 23. lipnja 2016.

ITALIJANSKE I MEKSIČKE KIFLICE S MLJEVENIM MESOM

Napravite danas za ručak nešto drugačije,unesite miris italijanske i meksičke kuhinje,zarolajte ukusne i mirisne kiflice s mesom,evo recepta:

Sastojci za tijesto:
-  pola kilograma brašna,
-  3 kašike maslinovog ulja, 
- 1 pakovanje suhog kvasca, malo soli, malo šećera, 2-3 dcl mlake vode

 Italijanski fil:
- 250 gr mljevenog mesa, 1 kugla mozzarele, origano, malo kečapa
 Meksički fil: 
- 250  gr mljevenog mesa, mala limenka smeđeg graha, mala limenka kukurza, 1 crvena paprika, začin chilli con carne


Priprema tijesta:
U malo mlake vode pomiješajte kvasac, malo šećera te ostavite 10-tak minuta. Brašno, so, maslinovo ulje i kvasac koji se digao umijesite u tijesto s tim da dodate tople vode po potrebi, otprilike 2-3 dcl. Tijesto dobro izradite te ga ostavite sat vremena u posudi premazanoj maslinovim uljem.
Priprema punjenja:
 Za punjenje kiflica najlakše vam je da meso pripremite zajedno za obje vrste kiflica. Znači na malo ulja dinstajte sitno nasjeckan jedan crveni luk te dodajte mljeveno meso. Dinstajte dok meso ne postane zrnasto. Dodajte sitno nasjeckana 2 čehna bijelog luka, malo peršuna, so, biber, malo crvene paprike, kašiku sosa od paradajza, i nakon minut – dva dodajte 1 dcl crnog vina i 1 dcl vode. Neka se smjesa dinsta pola sata na laganoj vatri dok ne ispari sva tekućina. U jednu plovicu dodajte sastojke za italijanski fil, a u drugu za meksički. Svaki dinstajte još par minuta uz stalno miješanje. Po potrebi dodajte po kašiku prezle ako vam je ostalo malo tekućine u mesu.Tijesto razvaljajte, režite na kvadrate, punite filom, zarolajte u kiflice. Premažite umućenim žumancem i pospite sjemenkama. Pecite na 180 C četrdeset minuta.Prijatno!

IZVOR:AZRAMAG.BA

Nema komentara:

Objavi komentar