Sastojci za marinadu:
- 800 g pilećih bataka
- 1 kašičica naribane korice limuna i 2 kašike limunovog soka
- pola kašičice naribanog đumbira
- 3 čehna bijelog luka, 1 kašika narezanog ružmarina, 1 kašičica senfa estragon
Za umak: 5 kašika maslinovog ulja, 175 ml vode, 2 kašičice gustina, 100 ml bijelog vina, 2 kašičice mješavine suhih začina, biber
Priprema:
Batke operite pa im ogulite kožicu i stavite ih u posudu. Zajedno pomiješajte koricu i sok limuna, đumbir, protisnuti bijeli luk, ružmarin i senf, pa sve izmiješajte s piletinom. Piletinu ostavite da odstoji u frižideru najmanje pola sata. U tavu stavite maslinovo ulje, zagrijte ga, dodajte mariniranu piletinu i popecite je na veoma laganoj vatri dok ne porumeni. U posudu u kojoj ste marinirali piletinu ulijte vodu u kojoj ste prethodno dobro razmutili gustin, dolijte vino i dodajte začine, pobiberite, promiješajte i prelijte preko pečene piletine. Pustite da umak prokuha na jačoj vatri pa je onda smanjite na minimum, poklopite i ostavite sve da se lagano dinsta 20-ak minuta. Piletina će se nakon toga odvajati od kostiju, a umak zgusnuti.
Izvor:Azramag.ba
Nema komentara:
Objavi komentar