petak, 24. lipnja 2016.

Piletina u umaku sa limunom i ruzmarinom

Danas napravite nešto novo,nešto sočno,jako ukusno,donosim vam recept za piletinu u umaku sa limunom i ruzmarinom.....



Sastojci za marinadu: 
-  800 g pilećih bataka
-  1 kašičica naribane korice limuna i 2 kašike limunovog soka
-  pola kašičice naribanog đumbira
-  3 čehna bijelog luka, 1 kašika narezanog ružmarina, 1 kašičica senfa estragon
 Za umak: 5 kašika maslinovog ulja, 175 ml vode, 2 kašičice gustina, 100 ml bijelog vina, 2 kašičice mješavine suhih začina, biber

Priprema: 
 Batke operite pa im ogulite kožicu i stavite ih u posudu. Zajedno pomiješajte koricu i sok limuna, đumbir, protisnuti bijeli luk, ružmarin i senf, pa sve izmiješajte s piletinom. Piletinu ostavite da odstoji u frižideru najmanje pola sata. U tavu stavite maslinovo ulje, zagrijte ga, dodajte mariniranu piletinu i popecite je na veoma laganoj vatri dok ne porumeni. U posudu u kojoj ste marinirali piletinu ulijte vodu u kojoj ste prethodno dobro razmutili gustin, dolijte vino i dodajte začine, pobiberite, promiješajte i prelijte preko pečene piletine. Pustite da umak prokuha na jačoj vatri pa je onda smanjite na minimum, poklopite i ostavite sve da se lagano dinsta 20-ak minuta. Piletina će se nakon toga odvajati od kostiju, a umak zgusnuti.
Izvor:Azramag.ba

Nema komentara:

Objavi komentar