nedjelja, 29. siječnja 2017.

Rafaelo kolač na drugačiji način



Ako ste ljubitelj kolača koji nemaju puno masnoće i kalorija ,tad je ovo pravi recept za vas,neodoljivi rafaelo na drugačiji način,nije jako zahtjevan i jako brz za pripremu,ukus fantastičan....


Potrebno:

- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 2 kašike meda
- 2 vrećice vanilin šećera
- prašak za pecivo
- 200g kokosa
- 100g bijele čokolade
- 200ml slatkog vrhnja
- 2 pudinga od vanilije
- 3 kašike griza
- 2 kašike ulja
- 800ml mlijeka

Priprema:

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.U dubljoj posudi umutiti bjelanjke u čvrsti snijeg,potom dodati šećer i vanilin šećer pa sve zajedno dobro umutiti.



U čvrsti snijeg od bjelanjaka dodati griz,med,ulje,prašak za pecivo i kokosovo brašno  ostavljajući jedan dio kokosovog brašna za posipanje po kolaču.Sve lagano umutiti.Istresti u podmazan pleh i peći u zagrijanoj pećnici na umjerenoj temperaturi.

Dok se kolač peče pripremiti fil tako da umutite žumanjke a potom dodate 200ml mlijeka ,pa zajedno izmiješate/umutite.U posebnu zdjelu istresti prašak za puding te dodati šećera po ukusu i vanilin šećer,dobro izmiješati pa dodati u umućene žumanjke i mlijeko,sve dobro sjediniti kako nebi ostale grudvice.

U dubljoj posudi skuhati 600ml mlijeka te dodati pudin i žumanjca ,lagano miješati dok se ne skuha i dobije željenu gustoću.U skuhan puding dodati smjesu od istopljene čokolade,3 kašike ulja i mlijeka,te sve dobro izmiješati.

Fil preliti preko pečene kore te pustiti da se ohladi.

Dok se kolač hladi umutiti slatko vrhnje,a zatim premazati preko ohlađenog fila te posuti kokosovim brašnom.Ostaviti u hladnjak da se dodatno stegne i ohladi.Dobar tek!









Nema komentara:

Objavi komentar