nedjelja, 7. lipnja 2020.

Imate li tegobe sa žgaravicom, odmah uradite ovo!


Vjerovatno smo bar jednom svi doživjeli mučnine koje stvara žgaravica, onaj osjećaj nadutosti,bola u želucu kao i štucanja. Uzroci mogu biti razni kao što je brzina kojom jedemo, količina hrane koju pojedemo kao i vrsta hrane.auakoliko ste jedan od onih koji imaju često ovakve tegobe, probajte riješiti ovu neugodnost pripravcima i namirnicama koje imamo u svakom domaćinstvu!



                 Kako ublažiti žgaravicu uzrokovanu prejedanjem? - CentarZdravlja


Đumbir

Đumbir potiče probavu i smiruje želučane tegobe. Napravite blagi čaj od đumbira koji će eliminisati mučninu i smiriti žgaravicu!

Soda bikarbona

Ako osjećate težinu u želucu i pritom se javi žgaravica, stavite pola kaščice u čašu vode i razmutite. Popijte mješavinu odjednom i pričekajte nekoliko minuta da počne djelovati. Ubrzo biste trebali osjećati potrebu za podrigivanjem, što je potpuno normalno i poželjno!

Cimet

Istraživanja pokazuju da cimet može ublažiti probavne smetnje i smanjiti proizvodnju želučane kiseline. Pomiješajte pola kaščice cimeta s 1 dcl vode i popijte nakon obilnijeg obroka.

Komorač i kim

Napravite čaj od komorača i kima. Ova mješavina biljaka će umiriti želudac i ublažiti nadutost.

Jabučni ocat

Jabučni ocat ima ublažava i smanjuje proizvodnju želučane kiseline. Možete ga piti i duži period, ne samo uslijed prejedanja jer ima alkalno djelovanje što je dobro za organizam. Pomiješajte jednu kašiku jabučnog octa s  dvije čaše vode.

Jedite voće
Banane i jabuke efikasne su u borbi protiv žgaravice. Jabuke stvaraju efekt hlađenja u želucu pa ju možete uzeti uz vodu.

Pijte puno vode 
Simptome kiseline u želucu smanjiti će velike količine vode. Mlaka voda razrijedit će jake kiseline.

Jedite više manjih obrokaVeliki obroci teški su za mišić jednjaka. Bolje će raditi ako pokušate jesti četiri ili pet manjih obroka dnevno, nego tri velika.

Izvor:nezavisne.com


Nema komentara:

Objavi komentar