Ostavljanje paprika u zamrzivač uvijek mi je bilo upitno kako ih pravilno pripremiti kako ne bi imale miris zamrzivača a da zadrže svoj ukus i miris,pretražujući razne recepte našla sam ovaj koji je zaista fantastičan.Paprike pripremljene na ovaj način mogu se koristiti za punjenje ,prženje i kao dodatak varivima a što je najvažnije imaju ukus svježe paprike,probajte ,zaista je jednostavno.....
Potrebno:
- - paprike (babure, roge i sve druge vrste),zavisno koju količinu želite zamrznuti
- - 2 kašike soli na 1 l vode
- - 1 kašika šećera na 1 l vode
- - 4 kašike ulja na 1 l vode
- - 2 kašike alk. sirćeta na 1 l vode
Priprema :
Paprike operite,izvadite im patljike i sjemenke.U dublju šerpu ili lonac stavite
vodu, so, šećer, sirće i ulje pa kada sve provri ubacujte po nekoliko paprika
babura ili sjeckane paprike.Ostavite da proključaju i nakon 2-3 minute, vadite ih
i stavljajte u cjedilo da se ocjede. Tako uradite sa svim paprikama,količinom
koju imate, samo s vremena na vrijeme dodajte još po malo soli,šećera,ulja i
sirćeta jer ih paprike upijaju tokom pripreme. Kada se potpuno ohlade, stavite ih
u kese pa u zamrzivač.
Evo još jedan način na koji možete pripremiti paprike bez stavljanja u zamrzivač:
- Svježim paprikama odsjeći
drške, očistiti ih od sjemenki, oprati, nanizati na
obični konac i objesiti na
balkon. Paprike se tako ostave dok se ne osuše i
tako nanizane čuvaju do
hladnih zimskih dana. Ispržene ili punjene, usred
zime, ne gube ništa od svojih
svojstava.

Nema komentara:
Objavi komentar