petak, 22. srpnja 2016.

Kako pripremiti paprike za zamrzivač


Ostavljanje paprika u zamrzivač uvijek mi je bilo upitno kako ih pravilno pripremiti kako ne bi imale miris zamrzivača a da zadrže svoj ukus i miris,pretražujući razne recepte našla sam ovaj koji je zaista fantastičan.Paprike pripremljene na ovaj način mogu se koristiti za punjenje ,prženje i kao dodatak varivima a što je najvažnije imaju ukus svježe paprike,probajte ,zaista je jednostavno.....





Potrebno:

  • -  paprike (babure, roge i sve druge vrste),zavisno koju količinu želite zamrznuti
  • - 2 kašike soli na 1 l vode
  • - 1 kašika šećera na 1 l vode
  • - 4 kašike ulja na 1 l vode
  • - 2 kašike alk. sirćeta na 1 l vode

Priprema :

Paprike operite,izvadite im patljike i sjemenke.U dublju šerpu ili lonac  stavite 

vodu, so, šećer, sirće i ulje pa kada sve provri ubacujte po nekoliko paprika 

babura ili sjeckane paprike.Ostavite da proključaju  i nakon 2-3 minute, vadite ih

 i stavljajte u cjedilo da se ocjede. Tako uradite sa svim paprikama,količinom 

koju imate, samo s vremena na vrijeme dodajte još po malo soli,šećera,ulja i 

sirćeta jer ih paprike upijaju tokom pripreme. Kada se potpuno ohlade, stavite ih

 u kese pa u zamrzivač.

Evo još jedan način na koji možete pripremiti paprike bez stavljanja u zamrzivač:

- Svježim paprikama odsjeći drške, očistiti ih od sjemenki, oprati, nanizati na

 obični konac i objesiti na balkon. Paprike se tako ostave dok se ne osuše i 

tako nanizane čuvaju do hladnih zimskih dana. Ispržene ili punjene, usred 

zime, ne gube ništa od svojih svojstava.

Nema komentara:

Objavi komentar