Ko jednom proba princes krofne sigurno će tražiti ponovo jer su neodoljive i preukusne.Ovaj sam recept nedavno pronašla i zaista me oduševio....
Potrebno za tijesto:
- 250 ml vode
- 100 ml ulje
- 150 gr brašna i
- 4 jaja
Potrebno za fil:
- 1l mlijeka
- 250 gr šećera
- 5 kašika brašna
- 4 kašike gustina i
- 3 jaja
- 2 kesice vanilin šećera
- 1/2 umućenog margarina
Priprema:
Vodu i ulje staviti da vri. Kada provri, skinuti sa vatre i dodati brašno, neprekidno miješajući .
Ostaviti masu da se ohladi pa dodati jaja – jedno po jedno – mutiti mikserom.
Ostaviti masu da se ohladi pa dodati jaja – jedno po jedno – mutiti mikserom.
Vaditi krofne veličine oraha i staviti na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Rernu zagrijati na 250°C, staviti krofne i smanjiti na 220°C. Peći 25 do 30 minuta.
Ne otvarati rernu prvih 20 minuta, jer će krofne spasti.
Priprema fila:
Gustin, brašno i jaja izmiješati sa čašom mlijeka.
Posebno prokuhati ostalo mlijeko sa šećerom i vanilinim šećerom.
Kada mlijeko provri, dodati masu sa gustinom, brašnom i jajima kuhati fil dok se ne zgusne.
Margarin dodati u vruć fil i miješati dok se ne otopi da se dobije homogena masa.
Prekriti najlonskom folijom fil da se ne bi stvorila korica.
Ohlađenim filom filovati krofne i posuti šećerom u prahu.
Savjet:ako vam se neda pripremati tijesto, takođe možete kupiti gotovu smjesu za princes krofne u svim većim marketima.
Izvor:aura.ba,foto:recepti.fr
Nema komentara:
Objavi komentar