srijeda, 2. listopada 2019.

Jelo koje ćete obožavati - musaka od praziluka i šampinjona


Ovaj recept sam nedavno pronašla i zaista me oduševio kako svojim ukusom tako i bogatstvom namirnica koje daju posebnu aromu i kremastu finoću.Posluženo uz salatu od cvekle i čašu piva ili vina, jednostavno uživanje u jelu....



Slikovni rezultat za musaka  slike



Potrebno:

- 500g mljevene junetine
- 300g šampinjona
- 100g kačkavalja
- 500g praziluka
- 200g makarona
- 2dcl kisele pavlake
- 4dl mlijeka
- 3 jaja
- 1,5dl paradajz soka
- 1 glavica crnog luka
- so,biber,origano,mješavina začina i sjeckani peršun


Priprema:

Isjeći šampinjone i praziuk te kratko obariti u slanoj vodi a potom ocijediti.

Tjesteninu takođe obariti u slanoj vodi i ocijediti.

Na malo ulja propržiti sitno isjeckani luk kako bi omekšao, potom dodati mljeveno meso te i njega kratko propržiti. Postepeno dodavati paradajz sok i nastaviti sa dinstanjem dok meso ne omekša a suvišna tečnost uvri, te na samom kraju dodati origano i ostale začine.

Nuljiti ili premazati puterom vatrostalnu posudu a potom prekriti dno posude polovinom šampinjona i praziluka, a preko toga rasporediti polovinu fila od mesa i prekriti ocijeđenom tjesteninom.



Preko tjestenine nanijeti ostatak fila od mesa a završiti sa preostalom mješavinom šampinjona i praziluka.

Umutiti mlijeko, pavlaku i jaja te preliti preko pripremljene musake, odozgo posuti izrendanim kačkavaljom.

Peći u zagrijanoj pećnici na 200 C sve dok ne porumeni.

Nema komentara:

Objavi komentar