Moćna aronija su zapravo sitne, male, tamnoplave bobice u grozdovima koje izgledom jako podsjećaju na borovnicu. Rastu u obliku grma, visine i do dva metra. Jestivi i ljekoviti dio biljke su bobice oporog ukusa koje se nakon sazrijevanja na grmu mogu održati i dva mjeseca.
Aronija je riznica biološki aktivnih spojeva. Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente - C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, željezom, kalijumom, kalcijumom, manganom, fosforom i jodom.
Ona se naziva i namirnicom budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć. Efikasno pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv mnogih oboljenja. Istraživanja ruskih naučnika su pokazala da aronija pospješuje izlučivanje teških metala, kao i nekih radioaktivnih tvari iz organizma.
Studije su pokazale da bi mogla imati i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku ubija maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre.
Kao izuzetan antioksidans, ona sprečava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave ćelije u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.
Zbog visokog udjela antioksidanata i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno.
Aronija je bogata antioksidantom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje. Blagotvorno djeluje i na rad želuca. Stimuliše rad štitne žlijezde, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Ona takođe sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti. Ovo voće snižava visok pritisak i holesterol te podstiče proizvodnju dobrog holesterola. Aronija stimuliše rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura. Blagotvorno djeluje i na probavni sistem - smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proliv. Korisna je i kod upale mokraćnog sistema.
Ovo voće može se pronaći u mnogim proizvodima za mršavljenje jer pomaže u održavanju idealne tjelesne težine.
Sušeni plod aronije dobijen je sušenjem zrelih bobica na vrlo niskim, prirodnim temperaturama okoline, kako bi sačuvali prisutnost svih hranjivih i ljekovitih svojstava svježe aronije. Preporučuje se dnevno konzumirati do 50 sušenih bobica.
Za prevenciju i očuvanje dobrog zdravlja preporučuje se decilitar soka na dan tokom dvije sedmice po jednom godišnjem dobu.
Iskoristivost zdravih sastojaka bolja je ako je konzumirate nakon jela. Takođe, visok sadržaj pektina i voćnih kiselina može kod nekih osoba s osjetljivim želucem izazvati mučninu. Nisu poznate kontraindikacije s lijekovima.
Izvor:nezavisne.com
Nema komentara:
Objavi komentar