Ovo je stari , možda i zaboravljeni način pripreme jako ukusnog i zdravog obroka i peče se u rerni za razliku od klasičnog recepta za punjene paprike. Veoma lako i brzo za spremiti, soćno i kremasto a istovremeno fino zapečene!
Potrebno:
- 6 paprika babura
- 1kg paradajza
- 300g mljevenog mesa po izboru
- 1 glavica luka
- 1 jaje
- 1 šoljica riže
- biber, so, suvi začin, kurkuma, isjeckani peršunov list
Priprema:
Paprike oprati i očistiti od sjemenki i drški, uraditi isto sa paradajzom tako da mu kašikom izvadite sredinu odnosno srce paradajza.
Izvađenu sredinu od paradajza preliti sa vodom i staviti da se kuha.
Na masnoći propržiti isjeckanu glavicu luka te mu dodati mljeveno meso, rižu, jaje i začine pa sve izmješati .
Ovom smjesom puniti paprike i paradajz i ređati ih u posudu, red paprika red paradajza.
U drugu šerpu staviti kašiku maslaca ili neke druge masti, dodati malo brašna i napraviti zapršku.
Na zapršku izručiti pasirani paradajz koji smo već pripremili od izvađene sredine paradajza, kuhati jedan minut a potom preliti preko punjenih paprika paradajza te staviti u zagrijanu rernu da se kuha oko 15 minuta.
Pola litra kiselog mlijeka razblažiti vodom ili supom i dodati jedno žumanjce,izmješati a potom preliti paprike i paradajz te vratiti u rernu na još 15 minuta da se krčka.
Nema komentara:
Objavi komentar