ponedjeljak, 31. kolovoza 2020.

Punjene paprike i paradajz pečeni u rerni

 Ovo je stari , možda i zaboravljeni način pripreme jako ukusnog i zdravog obroka i peče se u rerni za razliku od klasičnog recepta za punjene paprike. Veoma lako i brzo za spremiti, soćno i kremasto a istovremeno fino zapečene!



                              Mmm/Jelo koje morate probati: Paprike punjene sirom u paradajz sosu / Radio  Sarajevo

Potrebno:

- 6 paprika babura

- 1kg paradajza

- 300g mljevenog mesa po izboru

- 1 glavica luka

- 1 jaje

- 1 šoljica riže

- biber, so, suvi začin, kurkuma, isjeckani peršunov list


Priprema:

Paprike oprati i očistiti od sjemenki i drški, uraditi isto sa paradajzom tako da mu kašikom izvadite sredinu odnosno srce paradajza.

Izvađenu sredinu od paradajza preliti sa vodom i staviti da se kuha.

Na masnoći propržiti isjeckanu glavicu luka te mu dodati mljeveno meso, rižu, jaje i začine pa sve izmješati .

Ovom smjesom puniti paprike i paradajz i ređati ih u posudu, red paprika red paradajza.

U drugu šerpu staviti kašiku maslaca ili neke druge masti, dodati malo brašna i napraviti zapršku.

Na zapršku izručiti pasirani paradajz koji smo već pripremili od izvađene sredine paradajza, kuhati jedan minut a potom preliti preko punjenih paprika  paradajza te staviti u zagrijanu rernu da se kuha oko 15 minuta.

Pola litra kiselog mlijeka razblažiti vodom ili supom i dodati jedno žumanjce,izmješati a potom preliti paprike i paradajz te vratiti u rernu na još 15 minuta da se krčka.



Nema komentara:

Objavi komentar