petak, 9. listopada 2020.

Brzo i lako, pita od tikvice - leza ili razljevuša

 Iskoristite jesen i još uvijek uživajte u čuvenoj bosanskoj piti lezi sa tikvicom ili razljevuši kako je neki takođe zovu, kako god jako je ukusna i priprema se za tren!




Potrebno:

1 manja okrugla tikvica (mogu i duguljaste), 

- 1/2 l kiselog mleka ili jogurta (može i sirutka ili sveže mleko), 

- 3 prepune supene kašike belog brašna, 

- 3 prepune supene kašike kukuruznog brašna, 

- 1 pakovanje praška za pecivo, 

- 2 jaja, 

- 2 supene kašike ulja i so.

Priprema:

1.Ogulite i isecite tikvicu na sitne komadiće (nemojte je rendati jer će postati vodenasta). Poslite, pokrijte krpom i ostavite sa strane.

2.U drugoj posudi umutite jaja, kiselo mleko ili jogurt i ulje. Dodajte brašno (belo i kukuruzno) i prašak za pecivo. Izmešajte dok se sve dobro ne sjedini a zatim dodajte tikvicu. Smesu dobro promešajte, zatim izlijte u veću tepsiju za pečenje koju ste prethodno zagrejali u rerni a zatim pouljili. Na taj način će vam kora biti hrskavija i neće se lepiti komadi za tepsiju kod vađenja.

3.Pecite u rerni na 200 C oko 30-ak minuta. Ukoliko želite da vam porumeni razljevuša, pojačajte temperaturu na 250 C 10-ak minuta pred kraj pečenja. Izvadite iz rerne i ukoliko želite, premažite kajmakom dok je razljevuša još vrela. Može se posuti i sitno naseckanim svežim peršunom.

Izvor:kurir.rs,foto:coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar