srijeda, 11. studenoga 2020.

Ideja za odličan ručak - Ukusni pečeni krompir sa prelivom od maslaca i čipote limete - Baked potatoes with chipotle-lime butter

 

Punjen vrućim i začinjenim maslacem od čipotle-limete, ovaj pečeni krompir čini odličan ručak ili večeru. Poslužite s mesom sa roštilja ili lososom za obrok tokom celog slijeda.




Potrebno:

- 4 x 250-275g Tesco najfiniji crveni krompir, pročišćen

- 2 kašičice maslinovog ulja

- pola žličice morske soli koja se ljušti

- 40g slanog putera, omekšano

- 20 g vlasca, sitno odrezan

- 1 kašičica chipotle čili paste

- 1 limeta, sitno naribana korica, plus 1 kašika soka

- 4 mladi luk, obrezan, isečen na trećine i fino iseckan po dužini


Priprema:

Zagrijte pećnicu na plin 6, 200 ° C, ventilator 180 ° C. 

Probodite krompir ražnjem ili oštrim nožem nekoliko puta i istrljajte uljem i solju. 

Prebacite u pleh i pecite 10 minuta. Smanjite vrućinu na plin 5, 190 ° C, ventilator 170 ° C i kuhajte još 1 sat ili dok ne omekša u centru kada se probuši.

U međuvremenu pomiješajte maslac sa većinom vlasca i sve paste od čipota, korice i soka limete, tukući sve zajedno. Začinite paprom; ostaviti po strani.

Izrežite krst na vrhu svakog pečenog krompira i lagano ga stisnite (pomoću kuhinjske krpe) da se križ malo otvori. 

Kašikom dodajte malo maslaca u sredinu, a na vrh mladi luk i preostali vlasac. 

Poslužite uz meso sa roštilja ili losos.

Dobar tek!


Baked potatoes with chipotle-lime butter

Ingredients:

  • 4 x 250-275g Tesco Finest red potatoes, scrubbed
  • 2 tsp olive oil
  • ½ tsp flaky sea salt
  • 40g salted butter, softened
  • 20g chives, finely snipped
  • 1 tsp chipotle chilli paste
  • 1 lime, zest finely grated, plus 1 tbsp juice
  • 4 spring onions, trimmed, cut into thirds and finely shredded lengthways

Method:

  1. Preheat the oven to gas 6, 200°C, fan 180°C. Pierce the potatoes several times with a skewer or sharp knife and rub with the oil and salt. Transfer to a baking tray and bake for 10 mins. Reduce the heat to gas 5, 190°C, fan 170°C and cook for a further 1 hr or until tender in the centre when pierced.
  2. Meanwhile, mix the butter with most of the chives and all the chipotle paste and lime zest and juice, beating it all together. Season with pepper; set aside.
  3. Cut a cross in the top of each baked potato and squeeze gently (using a tea towel) to open up the cross a little. Spoon some of the butter into the centre and top with the spring onions and remaining chives. Serve with grilled meat or salmon.
Izvor:tesco.com

Nema komentara:

Objavi komentar