srijeda, 2. prosinca 2020.

Domaća šampita, gotova za tren

 Prestanite kupovati skupe gotove šampite kada možete pripremiti domaću šampitu brzo, jednostavno i lako a još ćete uštediti na kućnom budžetu, potrebna su vam samo tri sastojka i naravno dobra volja, kolač je na stolu!





Potrebno za koru:

- 6 žumanjaca

- 6 kašika šećera

- 6 kašika brašna

- 7 kašika mlijeka

- malo praška za pecivo


Potrebno za šaum:

- 6 bjelanjaka

- 2 čaše šećera

- pola čaše vode


Priprema:

Žumanjke umutiti pjenasto ,dodati šećer i mutiti dok dobije svjetliju boju, potom dodati ostale sastojke.

Lagano miješati da se dobije glatka i sjajna smjesa, istresti u pripremljen podmazan pleh i peći.

Preko pečene kore istresti pripremljeni šaum koji ste pripremili tako da bjelanjke umutite u čvrsti snijeg i dodate agdu od šećera i vode.

Agdu pripremate tako da šećer i vodu stavite da prokuha a potom ostavite da kuha još nekih desetak minuta kako bi agda bila što gušća.

Ovako pripremljenu agdu dodavati polako u umućen snijeg od bjelanjaka uz stalno miešanje.

Miješanje nastaviti na pari dok se ne dobije čvrstina, a zatim šaum preliti preko gotove kore.

Ostaviti u frižider da malo ohladi i kora upije sokove iz agde.

Dobar tek!

Foto:recepti.com

Nema komentara:

Objavi komentar