Prestanite kupovati skupe gotove šampite kada možete pripremiti domaću šampitu brzo, jednostavno i lako a još ćete uštediti na kućnom budžetu, potrebna su vam samo tri sastojka i naravno dobra volja, kolač je na stolu!
Potrebno za koru:
- 6 žumanjaca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 7 kašika mlijeka
- malo praška za pecivo
Potrebno za šaum:
- 6 bjelanjaka
- 2 čaše šećera
- pola čaše vode
Priprema:
Žumanjke umutiti pjenasto ,dodati šećer i mutiti dok dobije svjetliju boju, potom dodati ostale sastojke.
Lagano miješati da se dobije glatka i sjajna smjesa, istresti u pripremljen podmazan pleh i peći.
Preko pečene kore istresti pripremljeni šaum koji ste pripremili tako da bjelanjke umutite u čvrsti snijeg i dodate agdu od šećera i vode.
Agdu pripremate tako da šećer i vodu stavite da prokuha a potom ostavite da kuha još nekih desetak minuta kako bi agda bila što gušća.
Ovako pripremljenu agdu dodavati polako u umućen snijeg od bjelanjaka uz stalno miešanje.
Miješanje nastaviti na pari dok se ne dobije čvrstina, a zatim šaum preliti preko gotove kore.
Ostaviti u frižider da malo ohladi i kora upije sokove iz agde.
Dobar tek!
Foto:recepti.com
Nema komentara:
Objavi komentar