srijeda, 27. svibnja 2015.

Zapečene punjene tikvice


 Tikvice su jako zdrave i ukusne ,mogu se pripremati na više načina a danas donosim meni najdraže jelo koje nije baš tako zahtjevno.Vaša djeca će ga obožavati .


Zapečene punjene tikvice :

- 4 tikvice
- 500 gr. mljevenog mesa
- 2 glavice crvenog luka
- 2 češnja bijelog luka
- 2 svježa paradajza ili paradajz pire
- 100 ml. maslinovog ulja ( ili nekog drugog )
- peršun,lovorov list,so, biber, vegeta

Bešamel umak :

- 40gr. maslaca
- 30gr. brašna
- 500ml. mlijeka
- 2 jaja
- 1 kašika permezana i so

Priprema :

Tikvice (manje) operite i presijecite po dužini .Nemojte guliti tikvice nego ih ostavite s korom , kašikom izdubite sredinu tikvica pa dodajte mesu i ostalim sastojcima kad budete pripremali .
Poređati tikvice u vatrostalnu posudu koja je prethodno premazana masnoćom ,puniti ih sa pripremljenim nadjevom a potom preliti bešamel umakom a preko staviti naribanog sira i sve peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni C oko 30 minuta ,sve dok sir ne porumeni .Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar