četvrtak, 25. veljače 2016.

Jabuka kao hrana i lijek


Jabuka je od velike koristi za zdravlje čovjeka,jer je bogata sa škrobom,šećerom,jabučnom kiselinom,vitaminima i biljnim fosforom.

Ipitano je i dokazano da,jabučni šećer i fosfor su od velike koristi za zdravlje tijela i za buđenje i oživljavanje misaone snage.
Naučnici preporučuju zdravu i zrelu jabuku,a kao hranu i lijek protiv zatvora(loše probave),melanholije,popravljanja želuca i otklanjanja bolova u vratu.
Posebno se preporučuje jabuka za jelo nervoznim i razdražljivim osobama.
Jabuku pored jela u svježem stanju možete konzumirati i u obliku kompota.

Topao kompot od jabuke napravite ovako :


- očistite dvije jabuke,ogulite koru i stavite u tri decilitra dobro prokuhane vrele vode.
- poklopite i ostavite da tako stoji desetak do petnaes minuta.
- naspite u čašu i dodajte kašičicu meda i pijte,ako nemate meda može i bez njega.

Protiv povraćanja i štucanja dobro je žvakati i jesti kisele jabuke.

Protiv kašlja i bolova u prsima,pored jedenja i pića čaja od jabuka,treba skuhati kisele jabuke sa malo šećera,pa to jesti dva do tri puta dnevno po jednu do dvije kašike.Ovo je takođe dobro i za pojačanje srca.

Krvavi i zatvoreni šuljevi liječe se i djelimično ublažavaju,kada se jedu pečene jabuke i kada se trule jabuke privijaju na njih,pošto su prethodno razgnječene.Taj oblog treba držati cijelu noć,desetak i više dana .

Nema komentara:

Objavi komentar