srijeda, 17. veljače 2016.

Korisni savjeti u pripremi jela

Mnogo puta se nađemo u dilemi ,zašto mi jelo nije uspjelo kako treba ,zašto meso nije isprženo i ukusno,kako da sve to riješite evo nekoliko savjeta ....



- Prilikom dinstanja voće i povrće može izgubiti hranljive tvari,da se to ne bi desilo treba ga dinstati a vodu dodavati po malo.

- Da li je torta pečena vidjet ćemo ako zabodemo iglu ili čačkalicu u tortu,ako se tijesto ne lijepi tad je torta pečena.

- Krompir će sačuvati više vitamina ako se skuha s ljuskom a zatim se brzo očisti.

- U ishrani treba forsirati peršunov list,ali obavezno ga stavljati neposredno prije skidanja jela s vatre kako bi se sačuvali hranljivi sastojci.

- Tijesto za palačinke biće bolje ako se prvo izmiješa mlijeko i brašno pa se onda doda jaje.



- Meso koje se kratko prži,biće još ukusnije ako se pripremi na ovaj način : meso kupite dan ranije pa svaku šniclu namažite s jedne i druge strane biberom i senfom i natopite uljem.Sve šnicle stavite jednu na drugu i tako ostavite u frižider da aroma začina prodire u meso a ulje će ga dodatno omekšati.

- Omlet će biti naročito vazdušast i primamljiv ako se prilikom mućkanja razbija jedno po jedno jaje i doda jedna kašika milerama.

- Češanj bijelog luka lakše ćete zgnječiti ,ako ga prethodno pospete sa malo soli.

- Jabuke će ostati bijele prilikom dinstanja ako se potope u malo vode kojoj je dodat limunov sok sa malo soli.

- Ako se palačinke lijepe za tavu ,prekinite pečenje,istrljajte na jakoj vatri tavu sa soli i čistom krpom,isperite  je i osušite te onda nastavite sa prženjem

- Za salatu je najbolje koristiti povrće koje se ne kuha kao što je rotkva,celer,kupus i uvijek pripremati neposredno prije jela.

Nema komentara:

Objavi komentar