Potrebno za koru :
- - 5 jaja
- - 5 kašika šećera
- - 50 g putera
- - 5 kašika brašna
- - 1 prašak za pecivo
- - 2 kašike kakaoa
- - 50 g rendane čokolade
Za sirup:
- - 3 dl vode
- - 300 g šećera
Za fil:
- - 1/2 l mlijeka
- - 6 kašika šećera
- - 5 kašika gustina
- - 200 g putera
- - 200 g čokolade
Za glazuru:
- - 100 g čokolade
- - 3 kašike ulja
Priprema:
Kora:
- Umutiti žumanjke sa 3 kašike šećera i puterom.
- Umutiti žumanjke sa 3 kašike šećera i puterom.
- Posebno umutiti bjelanjke sa 2 kašike šećera.
- Sjediniti šam od bjelanjaka sa smjesom od žumanjaka pa dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i rendanu čokoladu te polako promiješati varjačom.
- Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
- Posebno ušpinovati šećer i vodu da bi se dobio sirup za prelivanje kore. Mlaku koru preliti ohlađenim sirupom.
Fil:
- U šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
- U šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
- Posebno umutiti preostalo mlijeko sa gustinom pa dodati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
- Puter pjenasto umutiti pa dodati u ohlađeni fil i umutiti mikserom. Na kraju dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati.
Finalni postupak:
- Natopljenu koru ravnomjerno premazati filom.
- Natopljenu koru ravnomjerno premazati filom.
- Čokoladu ostavljenu za glazuru rastopiti sa malo ulja i preliti fil. Ostaviti kolač u frižideru da se stegne, a zatim ga isjeći na kocke.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept
Nema komentara:
Objavi komentar