nedjelja, 28. veljače 2016.

Ukusna pita sa sirom,lukom i krompirom



Vegetarijanska  hrana za hladne zimske večeri - super za ručak sljedeći dan, jako ,jako ukusno..





Potrebno :

- 200g jaki, tvrdi sir, ½ grubo ribani, ½ izrezati na male komade
- 200ml vrhnja
- 500g prhkog tijesta
- 1kg  krumpira,tanko izrezanog
- 2 glavice luka ,sitno narezane
- 1 mladi luk,krupno isjeckan
- mali prstohvat naribanog muškatnog oraščića
- veliki prstohvat paprike
- 1 jaje,izmućeno



Priprema :

Zagrijati pećnicu na 200C . U maloj zdjeli pomiješati ribani sir s krem vrhnjem, a zatim ih ostaviti na stranu.

Namastiti i lagano posuti brašnom keramički ili metalni kalupu za pitu ,oko 23 cm širine.

Razvaljajte dvije trećine tijesta na pobrašnjenoj površini dok ne dobijete dovoljno veliko tijesto koje će prekriti dno kalupa i imati još malo da prelazi preko kalupa.

Stavite sloj krumpira preko tijesta i pospite preko  narezani luk, mladi luk i komade sira. Začinite solju, paprom, muškatnim oraščićima i paprikom.Potom stavite ponovo sloj krompira,ponovite postupak sa lukom i začinima,zatim stavite smjesu sira i vrhnja.Ponovite ovaj postupak za još bar dva sloja tako da završite sa ostatkom  izmiješanog sira i vrhnja.

Razvaljajte preostalo tijesto tako da se uklapa preko krumpira. Četkom nanesite umućeno jaje preko tijesta .
. Stisnite rubova zajedno  nožem.Četkicom premažite i bočne strane ,pa stavite pitu  u zagrijanu pećnicu da se peče 30 minuta,potom smanjite temperaturu na 180 C i pecite sve dok pita ne dobije zlatno smeđu boju.Ostavite kolać da odstoji oko 10 minuta ,zatim poslužite isječen na  šnite, uz salatu ili grah.

Izvor :Recept iz Dobra hrana magazin, ožujak 2009. godine

Nema komentara:

Objavi komentar