Ono što možda niste znali o čudesnoj moći limuna,naći ćete u ovom tekstu,kako i koliko limun može pospješiti vaše zdravlje i cjelokupan organizam....
Limun obiluje i pektinom, biljnom vlaknom koje je iznimno važno za probavu te uravnotežuje masnoće i šećer u krvi. Limunska kiselina također potiče probavu i neutralizira druge tjelesne kiseline.
Svježe iscijeđen sok jednog limuna u čaši mlake vode omiljen je prirodni lijek za jačanje imuniteta i “čistač” organizma koji olakšava mršavljenje.
Za osnaživanje protiv virusa i bakterija preporučuje se limunska kura u trajanju od šest sedmica. Osim svježe iscijeđenog limunova soka, za kuru je potreban i limunov ocat. Može se nabaviti gotov, a možete ga i sami napraviti na bazi jabučnog octa.
Ocat s limunom
Pripremite 4 limuna i 7,5 dcl jabučnog octa. Ogulite limune, tako da s unutrašnje strane korice uklonite bijelu kožicu.
Iscijedite sok i stavite ga zajedno s koricom u litrenu staklenku za zimnicu. Zagrijte jabučni ocat na 50 do 60°C i ulijte ga u staklenku na limunove korice i sok.
Zatvorite staklenku i dobro je protresite te ostavite da na sobnoj temperaturi odstoji 2 sedmice. Za to vrijeme staklenku svaki drugi dan jednom protresite.
Poslije dvije sedmice ocat s limunom procijedite kroz gusto cjedilo.
Iscijedite sok i stavite ga zajedno s koricom u litrenu staklenku za zimnicu. Zagrijte jabučni ocat na 50 do 60°C i ulijte ga u staklenku na limunove korice i sok.
Zatvorite staklenku i dobro je protresite te ostavite da na sobnoj temperaturi odstoji 2 sedmice. Za to vrijeme staklenku svaki drugi dan jednom protresite.
Poslije dvije sedmice ocat s limunom procijedite kroz gusto cjedilo.
Ocat s limunom izvrstan je za začin za svježe salate i podloga za marinade, npr. za pripremu ribe.
Za kuru trebate svaki dan 6 limuna i bočicu od 100 mililitara iz apoteke. Bočica treba biti od smeđeg stakla, kako bi se limunov sok sačuvao od štetnih utjecaja svjetlosti.
Prepolovite limun i ogulite jednu polovicu tako da bijela pokožica ostane na usplođu. Narežite ga na ploškice i pojedite za doručak. Sačuvajte drugu polovicu s koricom sve do večere. Da bi se bolje sačuvala, rez premažite s malo limunskog octa.
Istisnite potom 3 sljedeća limuna i ulijte sok zajedno s 2 žlice limunskog octa u bočicu. Od te mješavine uzimajte tijekom dana svakih sat vremena 15 do 20 kapi, tako da se do večeri potroši cijela količina. Pazite na to da se pridržavate rasporeda uzimanja.
Od šestog limuna uvečer napravite otopinu od soka, octa i vode, jednako kao ujutro. Pojedite polovicu limuna preostalu od jutra (pripremite je kao za doručak).
Prije novog punjenja, bočicu isperite vrućom vodom bez sredstava za pranje.
Birajte prirodno
Ako je ikako moguće, koristite hemijski netretirane odnosno neprskane plodove kako biste izbjegli ostatke pesticida. Prije uporabe limune uvijek dobro operite u toploj vodi. Ako niste sigurni da su limuni prirodno uzgojeni, operite ih u vodenoj otopini octa ili sode bikarbone.
Za istiskivanje soka najbolji su limunovi plodovi na sobnoj temperaturi. Najlakše ćete doći do veće količine soka ako prije cijeđenja položite limun na tvrdu plohu i zakotrljate ga nekoliko puta snažnoga pritišćući. Količina soka bit će još obilnija ako limun prije cijeđenja držite u toploj vodi temperature 40-50°C.
Inhalacije s limunovim uljem za dišne tegobe
Zakuhajte 7,5 dcl vode da zavrije, a potom neka se ohladi na podnošljivu toplinu, ali tako da se još isparava (budite oprezni u određivanju podnošljive topline jer inhaliranje vrelom parom može uzrokovati opekline lica i sluznica dišnih putova).
Prije inhaliranja dodajte u vodu 1 žličicu soli i 5 kapi limunova ulja. Inhalirajte tri puta na dan, tako dugo dok se voda ne ohladi toliko da se više ne stvara para.
Izvor :ordinacija.hr
Nema komentara:
Objavi komentar