utorak, 1. ožujka 2016.

Tikvice u sosu na francuski način


Ovo je jedno lagano ,ukusno i uz to još i zdravo jelo,zato vam donosim recept koji će vas oduševiti..





Potrebno :

- 3 tikvice srednje veličine
- 1 kašika ulja
- 150 g trapista sira
- 25 g putera
- 2 čehna bijelog luka
- 5 dl mlijeka
- 1/2 kašičice muškatnog oraščića
- 3 kašike brašna
- 2 kašičice soli
- origano,biber i ostali začini po ukusu
- 2 jaja
- 1 kašika pavlake



Priprema :

Prvo pripremite bešamel umak tako što ćete na srednje zagrijanom ulju i puteru propržiti isjeckani bijeli luk.
Čim luk počne da dobija boju,dodati brašno i mlijeko ,miješajući cijelo vrijeme,paziti da masa ne bude pregusta.Posoliti i dodati muškatni oraščić ,pa sve zajedno izmiješati.
Od dobijenog bešamel umaka odvojiti 2 do 3 kašike i ostaviti na stranu.

Tikvice oprati i isjeći na kolutove,posoliti ih i ostaviti da odstoje 20 minuta kako bi omekšale.
Dno vatrostalne tepsije premazati sa malo putera, pa redati tikvice.
Preko tikvica dodati bešamel,origano i trapist koji ste narendali.
Zatim ponovo redati red tikvica,bešamela,začina i trapista,i ponavljati postupak sve dok imate tikvica , izačina i umaka( jedan red pospite sa začinima bez origana ,a sledeći obavezno dodajte origano).
Poslednji sloj ostavite samo tikvice te ih blago posolite bez dodavanja začina.

Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta na 200 stepeni C.Poslije 20 minuta,tikvice preliti smjesom koju ste napravili od umućenih jaja,bešamela koji ste izdvojili,pavlake ,soli i bibera.
Vratite u pećnicu još desetak minuta da se zapeče .Prijatno !







Nema komentara:

Objavi komentar