srijeda, 2. ožujka 2016.

Musaka od krompira na grčki način


Ponekad volim istraživati jela i recepte iz drugih kultura i podneblja ,tako želim podijeliti i ovaj ukusni recept za grčku musaku,jednostavan je i veoma lagan...







Potrebno :

- 1 kg krompira
- 400 g mljevenog mesa
- 1 glavica luka
- 2 čehna bijelog luka
- 1 šolja mlijeka
- 2 kašike ulja
- 2 jaja
- 1 kašičica soli,peršuna,majčine dušice( sve po jednu kašičicu malu )




Priprema :

Isjeckati luk i propržiti na ulju ,potom dodati meso i sve zajedno pržiti još nekih pet minuta.

Izrendajte krompir ,pa polovinu krompira stavite  u vatrostalnu posudu ili pleh koji ste prethodno premazali uljem.Preko krompira istresite pripremljeno meso ,pa preko mesa drugi dio izrendanog krompira.

Prije nego što stavite u zagrijanu pećnicu ,musaku prelite umućenim jajima s mlijekom i začinima.

Musaku pecite na 200 stepeni C poklopljenu alminijumskom folijom oko 30 minuta ,zatim skinite foliju i pecite još oko 15 minuta na 180 stepeni ,kako bi musaka dobila lijepu zlatno smeđu boju.

Služite toplo uz sezonsku salatu . Prijatno !


Nema komentara:

Objavi komentar