Ova torta je savršen izbor za svaku priliku, ne zahtjeva puno vremena a ukus je fantastičan....
Potrebno :
- 6 jaja
- 200 g putera
- 300 g šećera
- 200 g čokolade za kuhanje
- 1/4 litra mlijeka
- 300 g brašna i prašak za pecivo
- 150 g marmelade od kajsije ( može i po vašem izboru )
Priprema :
Pjenasto umutiti puter pa dodati žumanjca i nastaviti sa mješanjem , dodati šećer i mješati električnim mikserom sve dok masa ne postane svjetložuta,potom dodati otopljenu čokoladu.Postepeno dodavati mlijeko i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo,mješati da se dobije glatko tijesto.
Ovom glatkom tijestu koje ste dobili dodati čvrst snijeg od bjelanjaka,sve dobro sjediniti.Istresti u okrugli kalup koji ste premazali puterom i malo posuli brašnom i peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni C oko 45 minuta.
Ispečenu tortu ostaviti da se ohladi , a potom je presjeći na dva dijela.
Preko prve polovine staviti marmeladu ,a preko nje drugu polovinu,ostaviti da se torta potpuno ohladi.
U međuvremenu napravite glazuru kojom ćete preliti tortu.
Glazura :
- 250 g čokolade za kuhanje
- 150 g putera
Istopite čokoladu i puter na pari pa premažite preko torte da bude potpuno glatka.Ostavite u hladnjak neko vrijeme ,potom služite.Ako želite tortu možete ukrasiti šlagom ili poslužiti na tanjuru uz šlag.Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar