Danas donosim recept za fantastičnu kairsku baklavu,meni lično najdražu,posebna je i drugačija,sočna ,neodoljiva,svi koju su je probali prosto su se oduševili,s toga ne čekajte,napravite ovu divnu poslasticu...
- 500g jufke ( mjera za tepsiju od oko 30x18)
- 500g mljevenih oraha
- 250g putera
- 750g šećera ( ko voli slađe neka stavi 1 kg)
- 3 jaja
- sok od limuna
- 100g grožđica po želji a i nemora
Prvo napraviti nadjev.!
Umutiti:
- 150g putera sa
- 3 žumanjca i
- 3 kašike šećera (od 750g ) i na kraju u to dodati
- 500g mljevenih oraha i grožđice
Posebno umutiti snijeg od:
- 3 bjelanjka i
- 3 kašike šećera ( od onih 750g )
Čvrsti snijeg od bjelanjaca sastaviti sa žumanjcima i orasima pa izmiješati sve zajedno.
Postupak za baklavu:
Na dno tepsije složite tri lista jufke ,svaku premažite istopljenim puterom,zatim stavite četvrti list pa preko njega polovinu nadjeva.Ponovo poredajte tri lista jufke na isti način kao ranije ,potom stavite četvrti list pa na njega drugu polovinu nadjeva,a na kraju kreko nadjeva stavite četiri lista jufke svaki premazujući puterom.
Složenu baklavu pažljivo isjeći na manje romboide.Ako se teško siječe ,stavite baklavu na neko vrijeme u hladnjak da se stegne pa potom isijecite.Peći na blagoj temperaturi oko 1 sat( otprilike 150 C).Vruću baklavu zaliti agdom .
Agda:
- ostatak šećera od onih 750g
- 1/2 litra vode i
- sok od limuna
Prvo zaliti rjeđom agdom a kasnije gušćom.Dobar tek!
Interesantan recept, je li to iz Bosne? Nisam čuo za ovu baklavu i slučajno naletih na ovu stranicu. Probaću ovo, sigurno je dibra.
OdgovoriIzbriši