Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
utorak, 26. srpnja 2016.
Kako napraviti domaći sok od grožđa bez konzervansa
Sezona grožđa je već počela,svi znamo koliko je ovo slatko voće važno za naše zdravlje i jačanje organizma,međutim da bi koristili sve blagodati ovog voća i u zimskim mjesecima možemo napraviti sokovo i đemove koji su bez kozervansa,pravi prirodni,evo kako:
Potrebno je:
- 5 kg crnog grožđa,
- 5 kg šećera,
- 5 litara vode,
- 3 limuna,sok
Priprema:
Oprana zrna izgnječiti viljuškom ili rukama, dodati ostale sastojke i ostaviti 24 h da odstoji. Nakon toga procijediti kroz cjediljku, pa gazu i sipati u flaše. U frižideru mogu stajati 40 dana, a u zamrzivaču šest mjeseci.
Ako želite sok koji može duže da stoji koristite ovaj recept:
Potrebno:
- 5 kg grožđa,
- 3 kg šećera,
- 3 limuna,sok
Priprema:
Grožđe operite i očistite od patljica,potom u dubljoj posudi izgnječite velikom kašikom za pire krompir ili viljuškom.Uzmite cjedilo i procijedite dobijeni sok kroz cjedilo pritiskajući kašikom kako bi izašlo što više soka da u cjedilu ostanu samo koštice i kožica ili jednostavno možete koristiti gazu te lagano prstima pritiskati kako bi sok izašao.Istresite sok u dublju šerpu ili lonac,dodajte šećer te lagano izniješajte kako bi se šećer otopio.Stavite na vruću ploču,dovedite do kuhanja ,potom smanjite toplotu i pustite sok da se kuha još 5 minuta.Dodajte limunov sok i ostavite da se malo ohladi,potom sipajte u suhe i sterilizirane boce.Dobro zatvorite boce odmah po sipanju soka,prekrite boce ćebetom ili većim ručnikom i ostavite tako sve dok se ne ohlade.Stavite ih na tamno i hladno mjesto,sok može stojati i godinu dana,ako ga do tad ne popijete.Dobar tek!
Koristite zdravu hranu i piće ,osjećat ćete se mnogo bolje i puni energije!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)

Nema komentara:
Objavi komentar