utorak, 26. srpnja 2016.

Kako napraviti domaći sok od grožđa bez konzervansa


Sezona grožđa je već počela,svi znamo koliko je ovo slatko voće važno za naše zdravlje i jačanje organizma,međutim da bi koristili sve blagodati ovog voća i u zimskim mjesecima možemo napraviti sokovo i đemove koji su bez kozervansa,pravi prirodni,evo kako:





 Potrebno je:

- 5 kg crnog grožđa,
- 5 kg šećera,
- 5 litara vode,
- 3 limuna,sok

Priprema:


 Oprana zrna izgnječiti viljuškom ili rukama, dodati ostale sastojke i ostaviti 24 h da odstoji. Nakon toga procijediti kroz cjediljku, pa gazu i sipati u flaše. U frižideru mogu stajati 40 dana, a u zamrzivaču šest mjeseci.

Ako želite sok koji može duže da stoji koristite ovaj recept:

Potrebno:

- 5 kg grožđa,
- 3 kg šećera,
- 3 limuna,sok

Priprema:

Grožđe operite i očistite od patljica,potom u dubljoj posudi izgnječite velikom kašikom za pire krompir ili viljuškom.Uzmite cjedilo i procijedite dobijeni sok kroz cjedilo pritiskajući kašikom kako bi izašlo što više soka da u cjedilu ostanu samo koštice i kožica ili jednostavno možete koristiti gazu te lagano prstima pritiskati kako bi sok izašao.Istresite sok u dublju šerpu ili lonac,dodajte šećer te lagano izniješajte kako bi se šećer otopio.Stavite na vruću ploču,dovedite do kuhanja ,potom smanjite toplotu i pustite sok da se kuha još 5 minuta.Dodajte limunov sok i ostavite da se malo ohladi,potom sipajte u suhe i sterilizirane boce.Dobro zatvorite boce odmah po sipanju soka,prekrite boce ćebetom ili većim ručnikom i ostavite tako sve dok se ne ohlade.Stavite ih na tamno i hladno mjesto,sok može stojati i godinu dana,ako ga do tad ne popijete.Dobar tek!

Koristite zdravu hranu i piće ,osjećat ćete se mnogo bolje i puni energije!

Nema komentara:

Objavi komentar