Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
četvrtak, 28. srpnja 2016.
Na dijeti ste a jede vam se musaka - probajte grčku niskokaloričnu musaku
Volite musaku a uvijek pomislite na brojne kalorije koje se nalaze u ovom jelu naročito ako ste na dijeti,ne brinite,evo jedan izuzetan recept za zdravu niskokaloričnu musaku na grčki način,probajte super je....
Potrebno:
- 200g narezane paprike, može i zamrznuta
- 3 češnja češnjaka, izdrobiti
- 200g mljevenog goveđeg mesa
- 100g crvene leće
- 2 kašičice sušenog origana
- 500ml paradajz pirea
- 1 patlidžan,isječen na krugove
- 4 paradajza,isječen na krugove debljine 1cm
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 25g parmezana,naribanog
- 170ml 0% masti grčki jogurt
- svježe ribani muškatni oraščić
Priprema:
Kuhati paprike lagano u velikoj ne ljepljivoj tavi za oko 5 minuta - da fino omekšaju. Dodajte češnjak i kuhati za 1 min više, zatim dodajte govedinu, lagano miješajte sve zajedno viljuškom dok ne dobije lijepu smeđu boju. U ovu smjesu istresite leću,pola origana,paradajz pire,dodajte začine,so i biber,ako je potrebno dospite malo vode.Pustite da se krčka 15-20 minuta dok leća ne omekša , dodajući još vode ako je potrebno.
U međuvremenu, zagrijati roštilj/pećnicu na srednju temperaturu oko150C/medium. Rasporedite patlidžan i paradajz kriške u tavi koju ste prethodno premazali uljem ili puterom pomoću četkice za ulje. Pospite preostalim origano i malo začina, zatim zapecite 1-2 minuta sa svake strane dok se lagano ne formira lijepa smeđa korica .
Pomiješajte pola parmezana s jogurtom i malo začina. Podijeliti mješavinu mljevenog mesa sa paprikama između 4 male vatrostalne posude za jelo ,preko toga poređajte patlidžan i paradajz,prelite sa prelivom od jogurta .Pospite preko jogurta ostatkom origana,paramazana i muškatnim oraščićima.Stavite u zagrijanu pećnicu na 3-4 minute ,dok se pojave mjehurići .Poslužite uz sezonsku salatu.Dobar tek!
Izvor:Dobra hrana magazin
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)

Nema komentara:
Objavi komentar