Evo danas jedan jako neobičan ali zato veoma ukusan kolač s šljivama i keksom.....
Sastojci:
- 300-400 g petit beurre keksa
- 700 g svježih šljiva (može od 500 g-1 kg)
- 2 pudinga od čokolade
- 2,5 dcl vode+ 12 kašika
- 150 g šećera (ili meda), malo cimeta, 1 čep ruma
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag, kakao za posipanje, po želji kašika džema od šljiva
Šljive raspolovite, uklonite koštice i usitnite u pire. Stavite ih kuhati zajedno s 2, 5 decilitra vode, cimetom i šećerom (umjesto šećera možete upotrijebiti med).
Kad zakuha, dodajte rum i oba pudinga koja ste prethodno razmutili s 12 kašika hladne vode. Smjesu kuhajte kratko, miješajući, tek toliko dok se ne zgusne. Ako želite, možete dodati kašiku džema od šljiva.
U četvrtastu tepsiju slažite red keksa pa red smjese, završite keksima. Kad se kolač malo ohladio, premažite šlagom i posipajte kakaom u prahu. Služite dobro ohlađeno.
Izvor:Azramag.ba
Nema komentara:
Objavi komentar