subota, 2. srpnja 2016.

Nepečeni kolač od šljiva i keksa

Da li ste znali  da šljiva smanjuje „loš” holesterol, jača kosti, smanjuje neke faktore rizika raka debelog crijeva… Nije važno kakve su: suhe, svježe, u kompotu ili pekmezu –  šljive su pravi multivitamin.
Evo danas jedan jako neobičan ali zato veoma ukusan kolač s šljivama i keksom.....




Sastojci: 
- 300-400 g petit beurre keksa
-  700 g svježih šljiva (može od 500 g-1 kg)
-  2 pudinga od čokolade
-  2,5 dcl vode+ 12 kašika
-  150 g šećera (ili meda), malo cimeta, 1 čep ruma
-  200 ml slatkog vrhnja za šlag, kakao za posipanje, po želji kašika džema od šljiva
Priprema:
 Šljive raspolovite, uklonite koštice i usitnite u pire. Stavite ih kuhati zajedno s 2, 5 decilitra vode, cimetom i šećerom (umjesto šećera možete upotrijebiti med).
 Kad zakuha, dodajte rum i oba pudinga koja ste prethodno razmutili s 12 kašika hladne vode. Smjesu kuhajte kratko, miješajući, tek toliko dok se ne zgusne. Ako želite, možete dodati kašiku džema od šljiva.
 U četvrtastu tepsiju slažite red keksa pa red smjese, završite keksima. Kad se kolač malo ohladio, premažite šlagom i posipajte kakaom u prahu. Služite dobro ohlađeno.
Izvor:Azramag.ba

Nema komentara:

Objavi komentar