Jeste li znali da je heljda "lijek za sve" jer ima pozitivno dejstvo u liječenju bolesti krvotoka, proširenja vena, pucanja kapilara, slabe memorije, reume, glaukoma, dijabetesa i stomačnih oboljenja.
Nijedna žitarica ne sadrži tolike količine mineralnih sastojaka kao što su kalijum, fosfor, kalcijum, a nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa. Od heljdinog sjemena pravi se izuzetno hranljivo crno brašno, koje može da se koristi za pravljenje kora, rezanaca i tijesta za hljeb, kao i kolače.Kad znamo koje su prednosti ove žitarice zašto nebi danas pripremili ovaj ukusni recept koji sam pronašla za ukusnu pitu od heljde sa pečurkama,jednostavno i lako a evo kako....
Sastojci:
- 1/2 kg heljdinih kora( možete napraviti i sami),
- 1/2 kg šampinjona ili bukovača,
- 2 struka prase ili običnog crnog luka,
- 1 čaša kisele pavlake,
- 2 kašike sira (gauda, trapist ili nekog drugog po vašem izboru),
- 1 jaje,
- malo začina (vegete, origano)
Za preliv:
- 1,5 dcl ulja, 2 dcl jogurta, 1 kašičica soli, 2 supene kašike griza, 1 kesica praška za pecivo, 2-3 kašike kisele pavlake, 1-2 kašičice ljute papričice
Priprema:
- Prvo gljive isjeckati. Prasu izdinstati na malo ulja, dodati rendani đumbir i bijeli luk, malo mješavine suhih začina. Zatim dodati gljive i 3-4 kapi limunovog soka i dinstati nepokriveno na srednjoj temperaturi.
- Staviti ostale začine. Kad su gljive gotove, malo prohladiti i dodati jednu čašu kisele pavlake, dvije kašike rendanog sira i umućeno jaje.
- U posebnoj posudi umutiti jogurt, ulje, griz, kesicu praška za pecivo i jednu kašičicu soli. Kore podijeliti na tri dijela. Prvu trećinu kora redati u pleh i svaku premazati prelivom.
- Staviti pola količine fila od gljiva, zatim redati i premazivati drugu trećinu kora. Staviti drugi dio fila. Na kraju redati i premazivati posljednju trećinu kora. Isjeći pitu na komade i premazati je ostatkom fila, ako je ostalo. Ako nije, premazati uljem.
- Staviti u rernu da se peče 30-ak minuta na 200 stepeni. Izvaditi je i na svako parče staviti malo kisele pavlake i sitne ljute papričice. Vratiti u rernu još pet minuta.
- Prohladiti malo i poslužiti uz neku salatu.
Ovo izuzetno jelo je jako zdravo jer sadrži obilje namirnica koje su prijeko potrebne za naš organizam,idealno je za vegetarijance i za one koji su na dijeti. Dobar tek!
Izvor:Azramagazin
Nema komentara:
Objavi komentar