četvrtak, 13. listopada 2016.

Kako napraviti hljeb od heljde - kreni zdravo da se hraniš



Ako želite zdravo da se hranite,u svoj jelovnik obavezno uvrstite heljdino brašno , jer nijedna druga žitarica ne sadrži tolike količine mineralnih sastojaka kao što su kalijum, fosfor, kalcijum, a nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa.Evo danas izuzetan i jednostavan recept za hljeb od heljdinog brašna ,ne trošite novce na kupovinu hljeba nego ga pripremite u svom domu ,jednostavno i lako,evo kako....





Potrebno:
  
- 200 g heljdinog brasna

- 200 g integralnog psenicnog brasna 

- 100 g razanog brasna 

- 1 prasak za pecivo malo sode bikarbone 


- 4 kasike maslinovog ulja

- pola kasike kima

- 1 kasika semena lana 

- malo ruzmarina 

- pola litra vode

- malo soli 

Priprema:

Pomiješati sve sastojke i ostaviti preko noci da fermentišu.

Sutradan u odgovarajuću tepsiju/pleh za pečenje stavite pek-papir.

Zagrejati rernu na 250 C.

Smjesu sipati preko pek-papira u posudu i peci oko 30 min.

Hljeb je pečen kad dobije zlatnu koricu i kad ubodete čačkalicu u sredinu ,nakon vađenja ako ostane suha bez lijepljenja tijesta za nju.


Izvor.nutricia.rs

Nema komentara:

Objavi komentar