Jesen je i sezona kupusa i prase u punom jeku, idealno vrijeme za ukusna variva od ovih namirnica koje imaju izuzetan sastav bogat vitaminima i mineralima ,neophodnim za naše zdravlje.Kupus je bogat C vitaminom koji će nam dobro doći u izgradnji imuniteta u sezoni gripa i prehlada; vitaminom K i B6, kalijem, kalcijem, manganom, magnezijem i sumporom i beta karotenom, koji pomaže u prevenciji raka sluznice i mekih tkiva.Evo jedan stari recept koji pruža sve blagodati ovih namirnica......
Potrebno:
- 1 kg kupusa,
- 150 g prase,
- 4 kašike ulja,
- 150 g mrkve,
- 150 g celera,
- po ukusu bibera,sol
- 600 g bijelog mesa,može i druge vrste mesa po vašem izboru
- 500 ml soka od paradajza,
Priprema:
Uzmite manju glavicu svježeg kupusa i isijecite na kockice jednake veličine.
Isijecite meso na kockice 1×1 cm. Očistite i operite prasu i mrkvu, pa ih isijecite na kolutove.
Očistite celer i isijecite na kockice. Zagrijte ulje i kratko propržite piletinu.
Dodajte prasu i mrkvu i nastavite sve da pržite dok prasa ne omekša. Začinite slatkom paprikom. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte celer i lovorov list.
Zatim dodajte kupus i sipajte vodu toliko da pokrije kupus. Kad kupus omekša, dolijte sok od paradajza i kuhajte još petnaestak minuta.
Prije serviranja pospite sa isjeckanim listom svježeg peršuna !Dobar tek !
Izvor:Azramagazin
Nema komentara:
Objavi komentar