Iskoristimo sezonu kupusa i pripremimo raznovrsne salate od svježeg kupusa kao i ukusna variva i složence jer tako pridonosimo opštem poboljšanju našeg zdravlja .Kupus sadrži aminokiselinu glutamin, koja se, iako nije esencijalna aminokiselina, svejedno treba pojačano unositi u situacijama pojačanog stresa, upala, jače fizičke aktivnosti i općenito jačanja imuniteta. Također je prijeko potrebna za metaboličke funkcije i u stvaranju epitelnih stanica enterocita, koje štite od a infekcija i toksina . Ova namirnica dokazano liječi čir na želucu. Bogat je celulozom, koja poboljšava i potiče probavu, a sadrži i tartansku kiselinu koja usporava pretvaranje ugljikohidrata u masti pa je često uvršten na jelovnike različitih dijeta.Današnji recept je ukusni složenac od kupusa i mladog sira ,jakooo ukusno.....
Sastojci:
- glavica kupusa od oko 1 kg,
- 500 g domaćeg, dobro ocijeđenog kravljeg sira,
- 2 kašike putera,
- 2 kašike prezli,
- so, biber, mješavina začina
Priprema:
Kupus očistiti od spoljnih listova i nožem izdubiti sredinu-korijen. Skuhati kupus u slanoj vodi i staviti na cjediljku da se ocijedi sva voda.
Dok se kupus cijedi možete napraviti nadjev:
Odvojiti žumanjce od bjelanjaka. U posebnom sudu izmrviti sir i dodati žumanjca pa promiješati da se sjedini. Bjelanjca ulupati u čvrst snijeg i dodati masi od sira i žumanjaka, lagano miješajući varjačom.Dodajte so,biber i začine po ukusu.
Tepsiju u kojoj će se peći kupus podmazati puterom. Redati po njemu listove kupusa. Preko njih staviti malo nadjeva od sira i jaja, pa ponovo kupus. Tako dok se ne potroši sav materijal, vodeći računa da se završi kupusom.
Pobiberiti i začiniti po ukusu. Na puteru propržiti malo prezle i vrelo preliti preko kupusa. Peći u rerni zagrijanoj na 250 stepeni nekih pola sata. Pred kraj pečenja prekrite alminijumskom folijom kako ne bi pregorilo.
Prije služenja pospite listovima peršuna ili bosioka ,naravno možete koristiti i kiselu pavlaku serviranu uz musaku.Dobar tek !
Izvor:Azramagazin
Nema komentara:
Objavi komentar