U hladnim danima kasne jeseni i duge zime ništa nije ljepše nego šalica toplog čaja uz divne mirisne buhtle punjene đemom i čokoladom. Zamirisat će vaš dom ,ugrijati vas i pružiti neprocjenjivi užitak. Probajte napraviti,jednostavno,brzo i lako a evo kako....
Sastojci za tijesto:
- 1/2 kg brašna, malo soli,
- 1 kocka svježeg kvasca,
- 130 g putera (sobne temp.),
- 2 dcl mlijeka,
- 100 g šećera
Za fil: džem od šljiva, čokolada
Priprema:
Stavite brašno i so u posudu pa u sredini napravite jamicu. Izmrvljeni kvasac izmiješajte s malo šećera i 100 mililitara mlijeka i pustite kratko na toplom da se digne pjenica.
Dignut kvasac ulijte u udubinu od brašna, dodajte razmućeno jaje, šećer i puter narezan na listiće, pa sve dobro umijesite u kompaktno tijesto. Tijesto prekrijte krpom i ostavite ga dok se ne udvostruči. Tad ga još jednom premijesite i ostavite da se diže još 30-ak minuta.
Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu jedan centimetar, u pravougaonik, oštrim nožem ga izrežite okomito i vodoravno da dobijete 16 manjih pravougaonika. Zatim kašikom u manjim hrpicama rasporedite marmeladu, te stavite po kockicu čokolade.
Spojite buhtlama rubove tako da fil ne može ispasti i premažite s malo otopljenog putera ili ulja. Poslažite ih u četvrtasti kalup prethodno premazan puterem sa spojem prema dolje, a potom ih ostavite da se dižu još 15-ak minuta.
Za to vrijeme zagrijte rernu na 180 C. Pecite ih 40-ak minuta. Pečene buhtle malo ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite tople.
Buhtle su isto tako ukusne i hladne ,a za veći užitak možete ih podgrijati u mikrotalasnoj pećnici i bit će kao da su tek pečene.Dobar tek !
Izvor:Azramagazin
Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu jedan centimetar, u pravougaonik, oštrim nožem ga izrežite okomito i vodoravno da dobijete 16 manjih pravougaonika. Zatim kašikom u manjim hrpicama rasporedite marmeladu, te stavite po kockicu čokolade.
Spojite buhtlama rubove tako da fil ne može ispasti i premažite s malo otopljenog putera ili ulja. Poslažite ih u četvrtasti kalup prethodno premazan puterem sa spojem prema dolje, a potom ih ostavite da se dižu još 15-ak minuta.
Za to vrijeme zagrijte rernu na 180 C. Pecite ih 40-ak minuta. Pečene buhtle malo ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite tople.
Buhtle su isto tako ukusne i hladne ,a za veći užitak možete ih podgrijati u mikrotalasnoj pećnici i bit će kao da su tek pečene.Dobar tek !
Izvor:Azramagazin
Nema komentara:
Objavi komentar